Υγειονομικό ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας για τη διαφύλαξη του ΕΣΥ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ / Κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν στην πορεία διαμαρτυρίας

217

Κορυφώνονται σήμερα οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και άλλων φορέων και στην Κρήτη, για το νέο νομοσχέδιο της υγείας που «ανοίγει την πόρτα» στον ιδιωτικό τομέα εντός των δημόσιων νοσοκομείων και ετοιμάζεται για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης, αλλά και οι εκπρόσωποι των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής καλούν τον κόσμο να συμμετέχει μαζί του στην πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 το μεσημέρι, υπογραμμίζοντας ότι  το νομοσχέδιο αφορά πρώτα και κύρια τους ίδιους τους πολίτες.

Μ. Γκάγκα: Θα ψηφιστεί και θα πάει καλά

«Ευτυχώς, και την επόμενη φορά η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση και το νομοσχέδιο θα πάει καλά και το ΕΣΥ θα πάει ακόμα καλύτερα» είπε η αναπλ. υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, απαντώντας σε εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτο- βουλία θα στοιχίσει πολιτικά στο κυβερνών κόμμα.

Γιατροί ΕΣΥ Ηρακλείου: Σε λίστα για χειρουργείο 8.500 άνθρωποι

«Το νομοσχέδιο αυτό  είναι εις βάρος και των ασθενών και των εργαζόμενων» είπε στην «Π» η Γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν.Ηρακλείου κ.Γρηγορία Μπέτση.

Σύμφωνα με την γιατρό που είναι επιμελήτρια ενδοκρινολογίας στο ΠΑΓΝΗ, σήμερα στα δυο νοσοκομεία  του Ηρακλείου βρίσκονται σε λίστα για να χειρουργηθούν περίπου 8.500 ασθενείς.

«Αν είχαν την οικονομική δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα περίμεναν, θα είχαν απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα» είπε.

Η γραμματέας της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου  κ. Γρηγορία Μπέτση
Η γραμματέας της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου κ. Γρηγορία Μπέτση

Σύμφωνα με την κ.Μπέτση, η λύση δεν είναι τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, αλλά η ενίσχυση των νοσοκομείων με  επιπλέον προσωπικό,με αύξηση μισθών, με άνοιγμα περισσότερων χειρουργείων, με επιπλέον κονδύλια.

Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι σε τμήματα με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι το ενδοκρινολογικό στο οποίο εργάζεται, η αναμονή για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία μπορεί να φθάσει και τον ένα χρόνο.

Έτσι, οι ιδιώτες γιατροί είναι η λύση για εκείνους που έχουν χρήματα, οι περισσότεροι όμως ειδικά στις μέρες μας δεν μπορούν  να ανταποκριθούν σε αυτές τις δαπάνες για την υγεία τους, περιμένοντας από το δημόσιο σύστημα να τους προσφέρει την περίθαλψη, που δικαιούνται.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου στηρίζει και συμμετέχει στην 3ωρη στάση εργασίας του Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ με τη συμμετοχή της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και της τριμελούς επιτροπής των ιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ ενάντια στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και ξεθεμελιώνει ό,τι έχει μείνει δημόσιο στο ΕΣΥ.

Εκφράστηκε η συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου από ασθενείς και υγειονομικούς που δεν δέχονται τον εκβιασμό της κυβέρνησης, οι μεν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για άλλη μια φορά για την υγεία τους και οι δε να δεχτούν τη λεηλάτηση των ασθενών τους προκειμένου να δουν αύξηση στο εισόδημά τους.

Το ΕΚΗ, καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στις 12 στην πλατεία Ελευθερίας.

Σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής

Στην ολομέλεια εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας», μετά την κατά πλειοψηφία, ψήφιση του από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο – μεταξύ άλλων – δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7), υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ να καταψηφίζουν, ενώ οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο έχει την ισχυρή στήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και της Ένωσης Σπανίων Ασθενών και «όλα τα άλλα, πιθανότατα, είναι συντεχνιακά», είπε η παριστάμενη αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα σχολιάζοντας αναφορές της αντιπολίτευσης στην αντίθεση ιατρικών συλλόγων και γιατρών του ΕΣΥ στις επίμαχες διατάξεις.

Όπως είπε η κα Γκάγκα, το νομοσχέδιο έχει στόχο την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, την καλύτερη εκπαίδευση των γιατρών και τον κεντρικό σχεδιασμό με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων της Ελλάδας και των επισκεπτών της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει