ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ: Επιτέλους, μετακινούνται τα γήπεδα!

2,190

Προχωρά η διαδικασία για την προσωρινή μετατόπιση των τεσσάρων γηπέδων τένις   που αναπτύσσονται κατά μήκος του ενετικού τείχους στη Δουκός Μποφώρ, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου κατέθεσε για το σκοπό αυτό, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αίτημα χρηματοδότησης ύψους 700 χιλιάδων ευρώ. Ειδικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει την άμεση απομάκρυνση των τεσσάρων γηπέδων τα οποία βρίσκονται σε επαφή με το τείχος και την προσωρινή μετεγκατάσταση τους σε ικανοποιητιική απόσταση στην εξωτερική πλευρά της τάφρου και συγκεκριμένα νοτιοανατολικά της Ικάρου.

Το συγκεκριμένο έργο έρχεται να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίζει το ενετικό τείχος το οποίο παρουσιάζει βαθιές ρηγματώσεις και αποκολλήσεις λίθων που είναι κρίσιμο να αποκατασταθούν. Όπως είναι γνωστό το έργο που δρομολογείται με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, προσκρούει σε μεγάλες καθυστερήσεις, αφού όπως προκύπτει έχει μπλοκάρει στις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι ανάδοχοι του έργου. Ωστόσο από την πλευρά του ο Δήμος Ηρακλείου δρομολογεί τη μετακίνηση των γηπέδων, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος στην περιοχή παρέμβασης του μνημείου και να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης.

Τι προβλέπει η τεχνική μελέτη του έργου

Την άμεση απομάκρυνση των τεσσάρων γηπέδων αντισφαίρισης τα οποία βρίσκονται σε επαφή με το τείχος και την προσωρινή μετεγκατάστασή τους σε ικανοποιητική απόσταση στην εξωτερική πλευρά της τάφρου προβλέπει η τεχνική έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η μετακίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη για να μπορεί να εκτελεστεί το έργο «Στερέωση και αποκατάσταση του ευθύγραμμου τμήματος Μπέμπο – Αγίου Φραγκίσκου και Ορεκιόνε (Οδός Δ. Μποφόρ)». Οι εργασίες θα αφορούν στην ανακατασκευή των γηπέδων αντισφαίρισης στην προτεινόμενη θέση με τις αντίστοιχες προδιαγραφές περίφραξης από ελαφριά κατασκευή, η οποία στα τμήματα που είναι παράλληλα με το τείχος δεν θα ξεπερνά το 1,50 μέτρο και ενδιάμεσα των γηπέδων για λειτουργικούς λόγους θα είναι 3 μέτρα εκ των οποίων μέχρι το 1,50 θα είναι σταθερή και απ’ εκεί και πάνω πτυσσόμενη, κατά την διάρκεια των προγραμματισμένων αγώνων. Η μετακίνηση αυτή θα επιτρέψει προσωρινά τη συνέχιση της λειτουργίας του ΟΑΑΗ.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η τοποθέτηση λυόμενου οικίσκου αποδυτηρίων, σε κατάλληλη θέση στην εξωτερική πλευρά της τάφρου, για τις λειτουργικές ανάγκες των χώρων άθλησης.

Ο οικίσκος θα είναι μονώροφος, αυτοφερόμενος, αυτοτελής και ολόσωμος (μορφής container) και θα αποτελείται από ένα τμήμα διαστάσεων 15,15 x 3,80 μ και συνολικού ύψους 2,80μ. σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια, με εξωτερική επικάλυψη από ξυλεία εμποτισμένου πεύκου σε φυσικούς χρωματισμούς. Περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες για τη λειτουργία του.

Σημειώνεται ότι όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των ως άνω εργασιών, θα υποδειχθούν από την υπηρεσία επίβλεψης, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΦΑΗ.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, «με ευθύνη της Τεχνικής Υπηρεσίας δρομολογείται άλλο ένα σημαντικό έργο που έπρεπε να προχωρήσει το οποίο αφορά στη μετακίνηση των γηπέδων τένις από το ευθύγραμμο τμήμα του ενετικού τείχους κατά μήκος της Δουκός Μποφώρ, ώστε να υλοποιηθούν τα εγκεκριμένα έργα αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου που θα γίνουν με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η δική μας συμβολή σε όλο αυτό το σημαντικό σχεδιασμό είναι να προχωρήσουμε τη μεταφορά των τεσσάρων γηπέδων σε κοντινό σημείο, ώστε η αθλητική  δραστηριότητα μην ανασταλεί και παράλληλα να απελευθερωθεί ο χώρος για να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης του ενετικού μνημείου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει