Τα 5,5 ρίχτερ της Κάσου ξύπνησαν και την Κρήτη

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

233

Η νυχτερινή επίσκεψη του Εγκέλαδου σήκωσε από τα κρεβάτια τους ξανά τους Κρητικούς. Η σεισμική δόνηση των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σημειώθηκε στη 1.25 χθες τα ξημερώματα σε θαλάσσιο χώρο 63 χλμ. ΒΔ της Κάσου, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 46,9 χλμ.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) αρχικά έκανε λόγο για σεισμό 6 βαθμών, προτού αναθεωρήσει την εκτίμησή του, κάνοντας λόγο για δόνηση με ισχύ 5,4 βαθμούς.

Από εκείνη την ώρα ως χθες το μεσημέρι ακολούθησαν κάποιες μικρής έντασης σεισμικές δονήσεις, της τάξης των 2,8, 3 και 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές πως η δόνηση έγινε αισθητή στα νησιά των Κυκλάδων, την Τουρκία, αλλά ακόμα και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Λόγω της ανησυχίας από την ισχυρή σεισμική δόνηση, υπερφορτώθηκαν οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να πέσουν οι γραμμές για 30 λεπτά.

Πάντως, σε καμία περιοχή δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, όπως είπε ο σεισμός σημειώθηκε στη θάλασσα, στην οπισθοχώρα του ελληνικού τόξου, όπου κατεβαίνει η αθηναϊκή πλάκα προς βορρά κάτω από την ευρωπαϊκή σε ένα μεγάλο βάθος, περίπου 81 χλμ, γεγονός που επιτρέπει στα ωστικά κύματα να έχουν μεγαλύτερη ακτίνα στην επιφάνεια.

Έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, ο καθηγητής αναφέρει πως οι σεισμοί τέτοιου βάθους εκδηλώνονται κατά μόνας, χωρίς να έχουν σεισμική ακολουθία και δεν έχουν ισχυρή ενέργεια στην επιφάνεια.

Όσον αφορά στην έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, εξήγησε ότι υπήρξε αυτή η πιθανότητα και ότι αυτό δεν μπορεί να προβλεφθεί εξ αρχής, γι’ αυτό και εκδόθηκε σήμα. «Δεν υπάρχει πλέον περίπτωση για τσουνάμι, γι αυτό και ακυρώνεται η προειδοποίηση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Από την πλευρά του, ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε σε ανάρτησή του “Δυνατός σεισμός στο Νότιο Αιγαίο το βράδυ, πολύ αισθητός στην Κρήτη. Μέγεθος 5,4 και βάθος 85 χλμ. σύμφωνα με το Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο. Ακολούθησαν δύο μικρότεροι 3,1 και 2,8 (ΕΑΑ), αλλά δεν αναμένεται σημαντική μετασεισμική ακολουθία λόγω του βάθους. Η υποβύθιση της Αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από τη λιθόσφαιρα της Ελλάδας είναι πάντα ενεργή”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει