Νέες καταγγελίες για την “Κιβωτό του Κόσμου”

224

Οι καταγγελίες παιδιών για περιστατικά που φέρεται να συνέβησαν μέσα στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου» οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, έχουν προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση των Αρχών, οι οποίες προσπαθούν να ρίξουν φως στην υπόθεση.

Την ώρα που ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος αρνείται όσα καταγγέλλονται και ταυτόχρονα αφήνει υπόνοιες ότι ορισμένα παιδιά έχουν προβεί σε ψεύτικες καταγγελίες θέλοντας να «εκδικηθούν» την οργάνωση επειδή δεν ζουν πλέον με τους γονείς τους, οι Αρχές σημειώνουν ότι αν και δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα επίσημη καταγγελία, πλέον ανοίγει ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων προκειμένου να αντληθούν οι απαραίτητες πληροφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές ότι θα κληθούν να καταθέσουν στη ΓΑΔΑ και στα γραφεία Προστασίας Ανηλίκων τα παιδιά που καταγγέλλουν την κακοποίησή τους, άνθρωποι από την «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά όπως μετέδωσε το OPEN στις Αρχές θα μιλήσουν και παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή διαμένουν σε δομές της «Κιβωτού». Σύμφωνα με τον ANT1, ήδη έχει καταθέσει ένας νεαρός.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαίρη Γύγου, άπαντες που ζουν κοντά στην δομή του οργανισμού στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα εκείνοι που προσέφεραν εθελοντικά για τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών δηλώνουν σοκαρισμένοι από τις καταγγελίες που έχουν πλέον πάρει τη μορφή ντόμινο.

Νέες καταγγελίες στο φως

Την περασμένη Τρίτη ήρθαν στο φως νέες καταγγελίες παιδιών που περιγράφουν εφιαλτικές καταστάσεις που βίωσαν μέσα στις δομές του οργανισμού. Πρόκειται για έναν 27χρονο  που καταγγέλλει σκληρές τιμωρίες απομόνωσης και εκμετάλλευσης αλλά και χρήση βίας. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τον άφησαν να πάει στο Λύκειο για να κάνει διάφορες μικροδουλειές μέσα στη δομή. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι τον είχαν στείλει σε σπίτι με υποτιθέμενους «παιδαγωγούς» οι οποίοι ήταν υδραυλικοί στο επάγγελμα και για τρεις ημέρες τους επέτρεπαν να βγουν από το σπίτι μόνο για να δουλέψουν σε χωράφια.

Μία 20χρονη σήμερα κοπέλα καταγγέλλει κακές συμπεριφορές σε δομή της Ηπείρου και πολυήμερες τιμωρίες κατά τη διάρκεια των οποίων τους επέτρεπαν να βγουν από τα δωμάτια μόνο για να καθαρίσουν τις εκεί εγκαταστάσεις.

Παράλληλα άτομο που μίλησε στους δημοσιογράφους ακριβώς έξω από τη δομή, δήλωσε ότι με τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για την ΜΚΟ. «Ξέρω παιδιά που ζούσαν εδώ πιο παλιά και μου έχουν μιλήσει για κακοποιήσεις από εργαζόμενους αλλά και για τον ίδιο τον πάτερ. Χαστούκια σε παιδιά φωνές και τέτοια».

Πλέον οι δικαστικές Αρχές έχουν την υποχρέωση να δώσουν στα παιδιά αυτά τα απαραίτητα εχέγγυα για να μπορέσουν να καταθέσουν στην Αστυνομία όσα βίωσαν μέσα στις δομές, ώστε να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα τα στόματα των ατόμων από τον Οργανισμό παραμένουν κλειστά και ο μόνος που έχει μέχρι στιγμής μιλήσει είναι ο ιδρυτής της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος, ο οποίος μίλησε στον Alpha αλλά έδωσε αμφιλεγόμενες απαντήσεις.

Τι είπε ο Πάτερ Αντώνιος για τις καταγγελίες

«Είμαι θλιμμένος με όλα αυτά που ακούω, γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 ολόκληρα χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο. Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα για την υπόθεση και δεν γνωρίζω τίποτα περισσότερο», σημείωσε ο πατέρας Αντώνιος στην εκπομπή «Super Κατερίνα» και πρόσθεσε:

«Εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε. Κάποια προέρχονται από παραβατικές οικογένειες και κάποια είναι μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους. Δεν ήξεραν από όρια. Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να παραστρατούν και η Κιβωτός του κόσμου με το εξειδικευμένο της προσωπικό προσπαθεί πρωτίστως να θεραπεύσει το τραύμα», ανέφερε και στη συνέχεια έδωσε διευκρινήσεις για το τι εννοεί:  «Το τραύμα της ψυχής τους δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς», δήλωσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει