Χερσώνα: Φεύγοντας οι Ρώσοι κατέστρεψαν τις υποδομές
Οι ουκρανικές δυνάμεις εργάζονται για αποναρκοθέτηση στη Χερσώνα, μετά την οκτάμηνη κατοχή από τη Μόσχα που απέσυρε σε χρόνο-ρεκόρ τα ρωσικά στρατεύματα από τη δυτική πλευρά τής -κατά τα άλλα προσαρτημένης- περιοχής πριν ακολουθήσει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε κοντινές περιοχές.
O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατήγγειλε χθες πως ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τις ζωτικής σημασίας υποδομές: «επικοινωνίες, ύδρευση, θέρμανση, ηλεκτρισμό» πριν αποχωρήσουν από την νότια ουκρανική πόλη, υποστηρίζοντας πως τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο περισσότερων από 60 οικισμών στην επαρχία της Χερσώνας.
Και ο κυβερνήτης της περιοχής, Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς, ισχυρίστηκε ότι ο «εχθρός ναρκοθέτησε όλες τις κρίσιμες υποδομές». Οι τοπικές αρχές άρχισαν τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και οι εταιρείες κοινής ωφελείας την προσπάθεια αποκατάστασης. Ωστόσο, ο δήμαρχος της Χερσώνα κάνει λόγο για σοβαρή κατάσταση εν μέσω ελλείψεων νερού και φαρμάκων.
Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος δήλωσε πως «η πόλη έχει κρίσιμες ελλείψεις, κυρίως σε νερό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα, δεν υπάρχει αρκετό ψωμί γιατί δεν μπορεί να ψηθεί: δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα». «Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν ρεύμα, νερό και προβλήματα με την παροχή φυσικού αερίου» είπε ο Γιούρι Σομπολέφσκι, αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας.
Η Ουκρανία θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο οποιουδήποτε διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Ρωσία, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, και του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν, στη Πνομ Πενχ της Καμπότζη, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε χθες με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί, σε μια περίοδο που η Τεχεράνη φαίνεται να είναι κύριος σύμμαχος της Μόσχας στην εισβολή της στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες έδωσαν «έμφαση στην εντατικοποίηση της συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό τομέα», ανέφερε το Κρεμλίνο.