«Βροχή» έπεσαν οι καταγγελίες για τις πλαστές αποδείξεις

455

«Βροχή»  έπεσαν οι καταγγελίες   λίγες ώρες μετά την ενεργοποίηση της νέας εφαρμογής σάρωσης αποδείξεων “Αppodixi” της ΑΑΔΕ στα κινητά, που δίνει τη δυνατότητα διακρίβωσης της γνησιότητας του παραστατικού που παίρνει ο φορολογούμενος και βέβαια πιστοποιεί εάν τα δεδομένα που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν σταλεί την ίδια στιγμή στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA.

Συγκεκριμένα, πάνω από 2.000 “σκαναρίσματα” και καταγγελίες για πειραγμένες αποδείξεις έγιναν το πρώτο 24ωρο ενεργοποίησης της εφαρμογής “Appodixi”. Το ενδιαφέρον είναι ότι από αυτές μόνο οι 850 ήταν επώνυμες μια και δίνεται κι αυτή η δυνατότητα.

Με βάση πληροφορίες, πολλές από τις αποδείξεις αυτές δεν ήταν νόμιμες αλλά δεν διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει η νομοθεσία. Πάντως με αφορμή τις καταγγελίες αυτές αναμένεται, μετά από σχετική αξιολόγηση, να γίνουν ενέργειες ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον ο χρήστης εντοπίσει μια πλαστή απόδειξη και επιλέξει να το αναφέρει στις ελεγκτικές αρχές καλείται να κάνει τα εξής:

  • Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  • Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  • Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  • Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.
  • Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος.
  • Να σημειωθεί ότι αν ο χρήστης δει ότι υπάρχει “πειραγμένη” ή πλαστή απόδειξη θα μπορεί να πραγματοποιεί άμεσα καταγγελία στις Αρχές παίρνοντας μάλιστα κι ένα μπόνους ως επιβράβευση. Η χρηματική αμοιβή, δε, θα είναι πολλαπλάσια της αξίας της απόδειξης και με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.
  • Βέβαια, δεν έχει ακόμη γίνει η σχετική νομοθετική ρύθμιση ωστόσο μόλις επιλυθεί, σε μερικές μέρες κι αυτή η εκκρεμότητα, αναμένεται να ισχύσει αναδρομικά, για όσους έχουν ήδη εντοπίσει “πειραγμένες” αποδείξεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει