Πως αγοράζουμε γκαραζόπορτα & τα είδη των γκαραζοπορτών στην αγορά

1.413

Πλέον όλο και περισσότερα σπίτια έχουν γκαράζ όχι μόνο για το γεγονός ότι προσφέρουν έναν μόνιμο χώρο στάθμευσης, αλλά προστατεύουν και το αυτοκίνητο τόσο από κλέφτες όσο και από τον καιρό. Κανένα γκαράζ όμως δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μίας πόρτα, γι’ αυτό και όλοι ψάχνουμε για ποιοτικές γκαραζόπορτες.

Η αγορά γκαραζόπορτας δεν είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μία επιλογή που θα κάνουμε μία φορά στη ζωή μας, οπότε δεν χωράνε λάθη. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε για την αγορά μίας γκαραζόπορτας για να επιλέξετε τη σωστή λύση για το σπίτι αλλά και το γκαράζ σας.

Τι να ψάξετε σε μία γκαραζόπορτα

Αυτό που πρέπει να κοιτάξετε πρώτα όταν ψάχνετε μία γκαραζόπορτα είναι φυσικά η ασφάλεια. Εννοείται ότι όλες προσφέρουν ασφάλεια από τους κλέφτες, αλλά κάποιες το κάνουν καλύτερα από τις άλλες. Εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο τα υλικά κατασκευής. Όλα τα υλικά κατασκευής είναι ανθεκτικά, αλλά κάποια έχουν μεγαλύτερες αντοχές από άλλα. Θα πρέπει να επιλέξετε την πιο ασφαλή λύση που μπορεί να σηκώσει το πορτοφόλι σας. Γενικά, η ασφάλεια θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσετε με την επιχείρηση στην οποία θα απευθυνθείτε. Να θυμάστε ότι η γκαραζόπορτα δεν προστατεύει μόνο το αυτοκίνητο και το γκαράζ σα αλλά και το σπίτι σας αφού το γκαράζ σας μπορεί να αποτελέσει και δίοδο για το σπίτι σας.

Άλλο σημαντικό γνώρισμα που πρέπει να έχουν οι πόρτες γκαράζ είναι η μόνωση. Οι ποιοτικές γκαραζόπορτες προστατεύουν το αυτοκίνητο σας τόσο από τους κλέφτες όσο και από τα στοιχεία της φύσης γι’ αυτό και οι περισσότερες έχουν και υλικά μόνωσης. Η μόνωση αυτή θα κρατήσει τις πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και την εργασία τόσο από το γκαράζ και το αυτοκίνητο σας όσο και από το σπίτι σας γενικότερα. Σημαντική είναι επίσης και η ηχομόνωση ώστε να μην ενοχλείτε τους άλλους κάτοικους του σπιτιού όταν έρχεστε ή φεύγετε από το γκαράζ σας.

Τέλος, θα πρέπει να προσέξετε και την πρακτικότητα της πόρτας σας. Οι γκαραζόπορτες χρειάζονται κάποιο ελεύθερο χώρο για να μπορέσουν να ανοίξουν και να κλείσουν και κάποιες πόρτες είναι πιθανό απλά να μην μπορούν να τοποθετηθούν σε κάποιο χώρο, όπως ας πούμε οι μονοκόμματες που έχουν ανάγκη από αρκετό χώρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά. Εννοείται ότι η επιχείρηση που θα σας πουλήσει την πόρτα θα εκτιμήσει τον χώρο σας και θα σας προτείνει τις καλύτερες λύσεις, τις οποίες και θα πρέπει να ακούσετε με προσοχή.

Σπαστές ή μονοκόμματες γκαραζόπορτες;

Μία από τις πιο σημαντικές επιλογές που θα πρέπει να κάνετε κατά την αγορά μίας γκαραζόπορτας είναι αν αυτή θα είναι μονοκόμματη ή σπαστή. Οι μονοκόμματες πόρτες μπορούν αν κατασκευαστούν από μία μεγάλη ποικιλία υλικών, ακόμη και μασίφ ξύλο, αλλά απαιτούν πολύ χώρο για να μπορέσουν να ανοίξουν και να κλείσουν καθώς ανοίγουν προς τα πάνω και μένουν παράλληλα με το ταβάνι όταν είναι ανοιχτές. Με απλά λόγια, όπως είπαμε και παραπάνω, οι εν λόγω πόρτες αν και συνήθως πιο όμορφες από τις σπαστές, μπορεί απλά να μην ταιριάζουν στον χώρο σας γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η μελέτη κι εκτίμηση του χώρου από έναν ειδικό.

Οι σπαστές ή πτυσσόμενες  γκαραζόπορτες μπορεί να είναι σε μορφή ρολού ή να είναι και πόρτες οροφής όπως οι μονοκόμματες, αλλά επειδή είναι «σπασμένες» σε κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους, απαιτούν πολύ λιγότεροι ελεύθερο χώρο από τις μονοκόμματες για την λειτουργία τους. Τα υλικά για γκαραζόπορτες οροφής είναι συνήθως πάνελ από λαμαρίνα χάλυβα ή αλουμίνιου, τα οποία συχνά είναι «γεμισμένα» με ειδικό μονωτικό υλικό. Διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων αλλά συνήθως υστερούν στον αισθητικό τομέα καθώς οι μονοκόμματες δίνουν έναν αέρα πολυτέλειας στον χώρο.

Χειροκίνητη ή αυτόματη γκαραζόπορτα;

Οι γκαραζόπορτες άσχετα από τον τύπο τους μπορεί να είναι αυτόματες ή χειροκίνητες, κάτι που φυσικά θα επηρεάσει και την τιμή τους, αφού είναι λογικό οι αυτόματες να είναι πιο ακριβές. Οι χειροκίνητες πόρτες είναι εύκολες στη χρήση αλλά απαιτούν κάποια δύναμη.

Επίσης, ο χρήστης θα πρέπει να βγει από το όχημα για να τις ανοίξει και να τις κλείσει. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο ή ευχάριστο όταν βρέχει ενώ ο χρήστης εκτίθεται και σε πιθανούς κλέφτες που μπορεί να καραδοκούν. Από την άλλη, οι χειροκίνητες πόρτες δουλεύουν πάντα τέλεια αφού δεν απαιτούν κάποια πηγή ενέργειας πέρα από την ανθρώπινη δύναμη και η συντήρηση τους είναι πολύ απλή και οικονομική.

Οι αυτόματες γκαραζόπορτες από την άλλη ξεχωρίζουν γιατί ο χρήστης μπορεί να τις ανοίξει χωρίς να χρειαστεί να βγει από το όχημα του, αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού σε ένα τηλεκοντρόλ ή κάποιο πάνελ ελέγχου. Το ειδικό μοτέρ θα αναλάβει το άνοιγμα και το κλείσιμο ενώ οι ειδικές δικλίδες ασφαλείας θα φροντίσουν ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για το αυτοκίνητο και τους χρήστες του γκαράζ.

Οι αυτόματες γκαραζόπορτες απαιτούν ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν, οπότε η λειτουργία τους είναι πιο δύσκολη όταν υπάρχει κάποια βλάβη ή διακοπή. Επιπλέον, προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν και από την έλλειψη μπαταρίας στο τηλεκοντρόλ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι απαιτούν ειδική συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν ψάχνετε για οικονομικές γκαραζόπορτες, μπορείτε να επενδύσετε σε μία χειροκίνητη και να την μετατρέψετε αργότερα σε αυτόματη. Θα πρέπει να αγοράσετε το ειδικό μοτέρ και να κάνετε την εγκατάσταση με την βοήθεια ενός ειδικού συνεργείου. Εννοείται ότι η επιχείρηση που θα σας πουλήσει την πόρτα θα φροντίσει να σας παρέχει τα παραπάνω σε προνομιακές τιμές.

Τοποθέτηση και συντήρηση γκαραζόπορτας

Δεν αρκεί να αγοράσετε μία γκαραζόπορτα, θα πρέπει να γίνει και η τοποθέτηση της. Τη δουλειά αυτή θα πρέπει να αναλάβει ένα εξειδικευμένο συνεργείο το οποίο και πριν θα πρέπει να έχει μελετήσει και μετρήσει τον χώρο. Οι εργασίες αυτές μπορεί να έχουν κάποιο κόστος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να δοκιμάσετε μόνοι σας. Ένα μικρό λάθος μπορεί να σας κοστίσει ακριβά τόσο οικονομικά όσο και από άποψη ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν την τοποθέτηση της πόρτας μέσα στην τιμή πώλησης.

Όσον αφορά τη συντήρηση, στη περίπτωση της χειροκίνητης γκαραζόπορτας αυτή είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε χωρίς ειδικά εργαλεία. Το μόνο που χρειάζεται μία τέτοια πόρτα για γκαράζ είναι λίπανση και καθάρισμα για να απομακρυνθούν σκουπιδάκια που μπορεί να εμποδίζουν τη λειτουργία της.

Όσον αφορά τις αυτόματες γκαραζόπορτες, θα πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος – κάθε ένα ή δύο χρόνια – από κάποιον ειδικό τεχνικό για να προληφθούν βλάβες άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Και πάλι, οι επιχειρήσεις που πουλάνε ποιοτικές γκαραζόπορτες δεν είναι απίθανο να προσφέρουν κάποια προσφορά πακέτο για την συντήρηση της πόρτας. Αν σας δοθεί τέτοια προσφορά, καλό θα ήταν να την προτιμήσετε γιατί μία βλάβη σε αυτόματη πόρτα μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή υπόθεση.

Η αγορά γκαραζόπορτας είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση και είναι λογικό να μας φαίνεται και κάπως αγχωτική. Αυτό που πρέπει να θυμάστε όμως είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να είναι. Μία επιχείρηση που ασχολείται για χρόνια με τις πόρτες για γκαράζ μπορεί να σας συμβουλέψει σωστά και φυσικά θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες. Εσείς αφήστε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους και επικεντρωθείτε στις τιμές ώστε να βρείτε μία λύση που να ταιριάζει στο πορτοφόλι σας. Το κλειδί λοιπόν είναι να επιλέξετε μία επιχείρηση με ποιοτικές γκαραζόπορτες και από εκεί και μετά δεν έχετε παρά να εμπιστευθείτε τους ειδικούς για την αγορά σας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει