Μίνι “κραχ” έφερε στις αγορές η “μετάλλαξη της Μποτσουάνα”

“ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ” ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

159

«Μίνι κραχ έφερε  χθες  στις αγορές     το νέο στέλεχος του κορωναϊού, καθώς τους επενδυτές ανησυχεί η μετάλλαξη της covid-19 που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα της Αφρικής και  η  αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην καταπολέμηση της. Η  πολυαναμενόμενη  Black Friday των προσφορών για τους καταναλωτές ήταν κυριολεκτικά   “Μαύρη  Παρασκευή” για τις διεθνείς αγορές με τον πανικό που έχει προκαλέσει η νέα αφρικανική μετάλλαξη Νu.

Το κλίμα φάνηκε από νωρίς, από τις ασιατικές αγορές, πέρασε στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ, όπου με την εκκίνηση της χθεσινής  συνεδρίασης όλοι οι επιμέρους δείκτες βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση.

‘’Κραχ” καταγράφηκε και στην τιμή του πετρελαίου, με πτώση 10%  η οποία είχε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες εντός του 2021.

Οι επενδυτές προχωρούν σε risk off στα χαρτοφυλάκιά τους λόγω των εξελίξεων με τη νέα μετάλλαξη του κορωναϊού, με τις ρευστοποιήσεις να είναι σχεδόν στο σύνολο του ταμπλό, επαναφέροντας μνήμες από πέρυσι τον Μάρτιο όταν και έκανε την εμφάνιση της η υγειονομική κρίση και στην Ευρώπη.

Σε ελεύθερη πτώση το Χ.Α.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στη χθερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να ακολουθεί τη μεγάλη υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών και την ισχυρή πτώση των δεικτών της Wall Street. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 858,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,45%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 857,92 μονάδες (-4,57%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 6,13%, από τις αρχές Νοεμβρίου υποχωρεί σε ποσοστό 4,36%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 6,17%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 123,53 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 62.398.710 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,55%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει