Αλλάζουν όλα για το πάρκο Γεωργιάδη

Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

7,437

Νέο κανονισμό λειτουργίας αποκτά Πάρκο Γεωργιάδη, ο οποίος έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, που θα βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει ένα οριοθετημένο πλαίσιο δραστηριοτήτων από το οποίο απουσιάζουν οι πολιτικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ ενώ παράλληλα προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα που ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ για όσους ρυπαίνουν ή προκαλούν ζημιές.  Με βάση τον κανονισμό επιτρέπεται η παρουσία κατοικίδιων μόνο με διαρκή συνοδεία και μόνο με κοντό λουρί στους διαδρόμους του πάρκου, ενώ απαγορεύεται η παραμονή των ζώων μέσα στα παρτέρια, στον χώρο του γκαζόν και στην παιδική χαρά.

Εκδηλώσεις θα γίνονται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, διότι οι  υπόλοιποι μήνες αποκλείονται για λόγους προστασίας της αναπαραγωγικής διαδικασίας της ορνιθοπανίδας του πάρκου.

Τίθενται ιδιαίτερα  αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές στις εκδηλώσεις που θα οργανώνονται καθώς ορίζει ότι η μέση στάθμη του ήχου στην πλατεία θα είναι 85 Decibel.

Ακόμα ορίζεται ωράριο διοργάνωσης εκδηλώσεων  από 07.00 έως 23.00 και πλην των ωρών κοινής ησυχίας.

Οι πολίτες οι φορείς και οι συλλογικότητες θα έχουν το περιθώριο μέχρι τις αρχές του Αυγούστου να καταθέσουν τις προτάσεις τους ή τις διαφωνίες τους, οι οποίες θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή.

Ο νεός κανονισμός λειτουργίας του πάρκου ορίζει και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες
Ο νεός κανονισμός λειτουργίας του πάρκου ορίζει και τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

Οι θεμελιώδεις αρχές

Ο κανονισμός συγκροτήθηκε από μια Επιτροπή επικεφαλής της οποίας ορίστηκε η  αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη, η οποία με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι η δημοτική Αρχή, προχώρησε στην αναμόρφωση του Πάγκου Γεωργιάδη με μοναδικό στόχο να αυξήσει το πράσινο και να παραδώσουμε στους δημότες του Ηρακλείου ένα χώρο ο οποίος θα αποτελεί βασικό πυρήνα αναψυχής και πολιτισμού.

Συνεπώς προχωρήσαμε σε συνεργασία και με τους εμπλεκομένους φορείς σε ένα σχέδιο κανονισμού λειτουργίας το οποίο θέτουμε σε δημόσια διαβούλευσης ακριβώς για να ακούσουμε τον παλμό της πόλης και να προχωρήσουμε σύμφωνα με τη βούληση των ανθρώπων στους οποίους το έχουμε παραδώσει.

Η γενική γραμματέας του Δήμου κα Ευγενία Στυλιανού
Η γενική γραμματέας του Δήμου κα Ευγενία Στυλιανού

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγενία Στυλιανού με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι «δουλέψαμε μεθοδικά όλοι όσοι δουλέψαμε σε αυτή τη διευρυμένη Επιτροπή, όπου ο καθένας έλαβε όλα όσα είχε αρμοδιότητα από την πλευρά του να θέσει, δηλαδή το Δασαρχείο, η Αρχαιολογία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο καλέσαμε διότι θέλουμε να επενδύσουμε πάρα πολύ στην παρακολούθηση της πανίδας και της χλωρίδας που φιλοξενείται στο πάρκο. Αυτά ακριβώς ήταν κρίσιμα ζητήματα που είχαν αναδειχτεί και στην Επιστημονική Επιτροπή του Πάρκου Γεωργιάδη το πόρισμα της οποίας έχει συμπεριληφθεί στον νέο κανονισμό λειτουργίας.

Τα πρόστιμα έχουν εκτός των άλλων στόχο να γίνει αντιληπτό ότι δεν θα γίνουν ανεκτές κακόβουλες χρήσεις και ότι είναι ένας χώρος τον οποίο οφείλουμε να σεβόμαστε. Τα πρόστιμα που οροθετήθηκαν προέρχονται και από τον κανονισμό καθαριότητας και πρασίνου και κάποια νέα που θα ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως για παράδειγμα το άναμμα  φωτιάς ή την κατασκήνωση.

Τα μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν ότι προχώρησαν στη διαμόρφωση των κανόνων λειτουργίας του πάρκου ορίζοντας κάποιες θεμελιώδεις αρχές και συγκεκριμένα «τον ελεύθερο χαρακτήρα του, την πραγματοποίηση ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων με βάση την φέρουσα ικανότητα του. Ακόμα το δασογενή  χαρακτήρα του, την αξιολόγηση του πάρκου ως σημαντικού πολιτιστικού πόρου. Επίσης την εκτίμηση ότι πρόκειται για οικότοπο που πρέπει να διατηρηθεί να προστατευθεί και να ενισχυθεί η αστική ορνιθοπανίδα.

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΤι προβλέπει ο νέος κανονισμός λειτουργίας του πάρκου Γεωργιάδη

Η αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη
Η αντιδήμαρχος Αριστέα Πλεύρη

Ο νέος κανονισμός απαγορεύει την κίνηση και στάθμευση οχημάτων εντός του πάρκου  και ορίζει ότι η  τροφοδοσία του αναψυκτηρίου θα επιτρέπεται σε καθορισμένη ώρα της ημέρας.

Προβλέπεται η παρουσία κατοικίδιων αλλά μόνο με διαρκή συνοδεία κι επιτήρηση και μόνο με κοντό λουρί στους διαδρόμους του πάρκου.

Απαγορεύεται η παραμονή τους μέσα στα παρτέρια, στον χώρο του γκαζόν και στην παιδική χαρά.

Σε ό,τι αφορά στις υπαίθριες δραστηριότητες, επιτρέπονται εκδηλώσεις χαμηλής όχλησης.

Πιο συγκεκριμένα θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις με ελαφρές κινητές υποδομές, παιδικές παραστάσεις (κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών κ.α.) . Επίσης υπαίθριες εκθέσεις (χωρίς βαριές κατασκευές) καλλιτεχνών, χειροτεχνών, οικοτεχνών, ζωγραφικής, φωτογραφίας,  βιβλίων.

Ο κανονισμός θέτει και αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές στις εκδηλώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι η μέση στάθμη του ήχου στην πλατεία να είναι 85 Decibel. Όταν αναφέρεται η πλατεία, εννοείται η μέση του χώρου εκδήλωσης και παρουσίας κόσμου, όπου στοχεύουν τα ηχεία. Οι προβολείς να στοχεύουν μόνο τη σκηνή και την πλατεία. Η σκηνή θα πρέπει να βρίσκεται με πλάτη προς το τείχος στην περίπτωση της πλατείας αναψυκτηρίου, και με πλάτη προς το άγαλμα στην περίπτωση του κυκλικού χώρου πάνω στη βασική διαδρομή.

Πού θα γίνονται οι εκδηλώσεις

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΜε βάση τον κανονισμό, ως χώροι ανάπτυξης των εκδηλώσεων προτείνονται  κατά πρώτον η  πλατεία αναψυκτηρίου. Επίσης ο διάδρομος προσπέλασης πάρκου, μαζί με το στρογγυλό σημείο μικρής πλατείας. Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και με αφορμή αυτές, στιςλοιπές μαλακές επιφάνειες του πάρκου, στα παρτέρια, και γενικά σε όλα τα υπόλοιπα, πλην των παραπάνω σημείων.

Επίσης ορίζεται ωράριο διοργάνωσης εκδηλώσεων  από 07.00 έως 23.00 πλην των ωρών κοινής ησυχίας. Ο κανονισμός ορίζει ότι η   περίοδος διοργάνωσης των εκδηλώσεων οριοθετείται από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.

Οι υπόλοιποι μήνες αποκλείονται για λόγους προστασίας της αναπαραγωγικής διαδικασίας της ορνιθοπανίδας που διαβιεί εντός του πάρκου.

Πώς θα λειτουργήσει η βιολογική αγορά

Σύμφωνα με τον κανονισμό, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Βιοκαλλιεργητών ο χώρος ανάπτυξης της αγοράς θα διαφοροποιηθεί, αφού με βάση τα δεδομένα περί μη διέλευσης και στάθμευση οχημάτων εντός του πάρκου δεν είναι εφικτή η εξυπηρέτηση των παραγωγών.

Γενικοί κανόνες

Στους γενικούς κανόνες του κανονισμού μπορεί να δει κάποιος ότι απαγορεύεται η εναπόθεση οποιωνδήποτε αντικειμένων μέσα στα παρτέρια  καθώς και η κίνηση πεζών ή ζώων εντός αυτών.  Απαγορεύεται εν γένει η κατασκήνωση, παρά μόνο για λόγους Πολιτικής Προστασίας.   Επίσης οι πεζοί έχουν προτεραιότητα έναντι των ποδηλάτων. Δεν επιτρέπονται συναυλίες μεγάλης εμβέλειας. Δεν επιτρέπονται εκθέσεις εμπορικού σκοπού. Δεν επιτρέπονται οι κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαπτίσεις, παιδικά πάρτυ κ.λ.π.). Δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς και το κυνήγι ή η ενόχληση ζώων.

ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΤι πρόστιμα θα χρεώνονται

Ο κανονισμός ορίζει μια σειρά από πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους ρυπάνουν το χώρο τα οποία κυμαίνονται ως εξής:

Τέλος αποκομιδής απορριμμάτων μετά το πέρας εκδηλώσεων 150,00 €- 500,00 ευρώ.

Ρύπανση μνημείων, αγαλμάτων,  αρχαιολογικών χώρων και λοιπών δημοσίων κτηρίων 500,00 € – 3.000,00 ευρώ. Ρύπανση ή καταστροφή αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι κ.λ.π.) 100,00 € – 500,00 ευρώ.

Τοποθέτηση απορριμμάτων έξω από κάδους ή εναπόθεση απορριμμάτων χωρίς την κατάλληλη συσκευασία 100,00  ευρώ.

Εναπόθεση τοξικών αποβλήτων σε κοινόχρηστους χώρους 500,00 € – 3.000,00 ευρώ.

Απόρριψη χαρτιών, πακέτων, μικροαντικειμένων σε πεζοδρόμια, κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λ.π.) 100,00  ευρώ.

Απόρριψη αναμμένων τσιγάρων, εύφλεκτων ή χημικών υλικών στους κάδους και στα καλαθάκια απορριμμάτων 100,00 ευρώ

Ρύπανση οδοστρωμάτων πεζοδρομίων ή άλλων κοινόχρηστων  χώρων με μηχανέλαια οχημάτων 200,00  ευρώ.

Ρύπανση από περιττώματα κατοικίδιων ζώων 100,00  ευρώ.

Ρύπανση με εμπορικές αφίσες, φέιγβολάν, φυλλάδια, εναέριες επιγραφές 300,00 ευρώ- 1.500,00 ευρώ.

Εγκατάλειψη διαφημιστικών γιγαντοαφισών χώρους υπολειμμάτων πινακίδων και σε κοινόχρηστους 300,00 ευρώ – 500,00 ευρώ.

Αμέλεια καθαρισμού μισθωμένων χώρων και ρύπανση από διασκορπισμό των απορριμμάτων 100,00 ευρώ – 300,00 ευρώ.

Τοποθέτηση ογκωδών αντικειμένων σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους 100,00 ευρω – 300,00 ευρώ.

Ρύπανση από απορρίμματα που προέρχονται από φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων 100,00 ευρώ. Ρύπανση χώρων λαϊκών αγορών ή  χώρων άσκησης υπαιθρίου εμπορίου 150,00 ευρώ – 250,00 ευρώ

Μη καθαρισμός χώρου λαϊκής αγοράς και μη απομάκρυνση κάθε κινητής κατασκευής 100,00 ευρώ – 500,00 ευρώ.

Επίσης για την κοπή δέντων ή τις φθορές ή τις καταστροφές που θα προκληθούν τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 και μπορεί να φτάσουν τις 4.000 ευρώ. Στο άναμμα φωτιάς χρεώνεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στο κυνήγι ή ενόχληση ζώων – πουλιών 2.500 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει