ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

367

Τα πεζά του Ελύτη

Η στήλη είπαμε δεν είναι πολιτιστική, αλλά δεν μπορεί να μην το σημειώσει ως μείζον γεγονός. Τη Δευτέρα 19 Απριλίου κυκλοφορεί «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ»  από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Μία ανθολόγηση με τα πεζά κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη,-130 αποσπάσματα- με γνώμονα την Ελλάδα, την ιστορία του Ελληνισμού, τη γλώσσα, την τέχνη, την ελληνική πραγματικότητα.

Χθες  στην εφημερίδα Καθημερινή μίλησε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο Ελύτης διέτρεξε δημιουργικά όλον σχεδόν τον αιώνα, διασταυρώθηκε με πολλές περιπέτειες της χώρας μας, πολέμησε στην πρώτη γραμμή, γνώρισε, αγάπησε πολλά ελληνικά στοιχεία αλλά και αντέδρασε σε πλήθος πρακτικών. Αγωνίστηκε να ανατρέψει πολλές αντιλήψεις. Βίωσε την υπαρκτή Ελλάδα, εναντιώθηκε στην τρέχουσα και αποτύπωσε τη διαρκή».

 

H μετάφραση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Στα σχολεία η μετάφραση!

Κι άλλη καλή είδηση από τη στήλη!

Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα εισαχθεί η μετάφραση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Η πρόσφατη παραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και της Έμμυς Παπαβασιλείου «Θεατρικές αναγνώσεις: Θουκυδίδου Ιστορίαι – ΚΤΗΜΑ ΕΣ ΑΕΙ», εγκρίθηκε για την καταλληλότητά της ως εκπαιδευτικό υλικό από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και προωθήθηκε μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, στους Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιες εκπαίδευσης.

Tο υλικό αυτό πληροί τα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα για τα μαθήματα Ιστορίας Α’ Γυμνασίου και Γ’ Λυκείου, Αρχαίων, Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας Α’ Γυμνασίου, Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και σε μεμονωμένα project, εκδηλώσεις κ.λπ.

Πρόκειται για μια σειρά τριών επεισοδίων, με ηχογραφημένες θεατρικές αναγνώσεις αποσπασμάτων της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το έργο είναι διαθέσιμο και ελεύθερα προσβάσιμο στην ιστοσελίδα και στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube, καθώς και στις πλατφόρμες Spotify, Anchor, Apple podcasts, Google podcasts.

 

Τσίπρας με τον Πολάκη

Απάντησε στο άδειασμα

Τον άδειασε ο Τσίπρας τον Πολάκη, αλλά εκείνος του… έδωσε άμεσα απάντηση! Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας με μεταμεσονύχτια ανάρτησή του στο facebook σχολίασε τη δήλωση που του επεφύλαξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό “Κόντρα” επέλεξε να πάρει αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον «αριστερό Κολοκοτρώνη» και τη Ν.Δ. που την χαρακτήρισε «παράταξη δοσιλόγων».

Συγκεκριμένα, ο Π. Πολάκης, μερικά λεπτά μετά από την ολοκλήρωση της συνέντευξης του Α. Τσίπρα, έγραψε στο facebook, δείχνοντας να μην παίρνει τίποτα πίσω:

«Να το ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ για να τελειώνουμε με τις “παρανοήσεις”: Η ιστορία της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους είναι η ιστορία της πάλης δύο παρατάξεων. Της προοδευτικής δημοκρατικής αριστερής που εξέφραζε την κοινωνική πλειοψηφία ΚΑΙ της συντηρητικής που εξέφραζε την εκάστοτε μειοψηφία των εκμεταλλευτών και της ολιγαρχίας.

Η πρώτη ειχε Κολοκοτρώνηδες, Μακρυγιάννηδες, αγωνιστές της εθνικής ανεξαρτησίας και των εργατικών δικαιωμάτων, Βελουχιώτηδες, 114, Πολυτεχνείο, Αλλαγή. Η δεύτερη φτιάχτηκε από τους κοτζαμπάσηδες της Τουρκοκρατίας και σε αυτήν βρήκαν καταφύγιο, από μαυραγορίτες και δοσίλογους μέχρι υπόκοσμο των Γκοτζαμάνηδων και χουντικούς! Τέλεια και παύλα! Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει!».

Νωρίτερα ο Α. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά είχε πει: «Δεν θεωρώ ότι η Ν.Δ. είναι παράταξη δοσίλογων, ούτε και ότι ο Κολοκοτρώνης είναι ΣΥΡΙΖΑ. Ακούγονται και υπερβολές σε μία σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή».

 

«Να ξεπλένεις το στόμα σου»

…Πάντως απάντηση τού έδωσε και η Ζωή, ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας! Σε ανάρτησή της σημειώνει ότι η παράταξη του κ. Πολάκη «έχει γραφτεί στην ιστορία της χώρας ως η “παράταξη της κωλοτούμπας” και της υπογραφής Μνημονίων με χέρια και με πόδια, η παράταξη που ξεπούλησε τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, που ενεργοποίησε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας των πολιτών, η παράταξη της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας, με ξύλο σε πλατείες και σε καταλήψεις, ξύλο κατά συνταξιούχων και προσφύγων, με τα ΜΑΤ παρατεταγμένα παντού, με τις κλούβες-οδοφράγματα για να μην πλησιάζει μύγα στο Μαξίμου».

«Η παράταξή του είναι μια παράταξη-ζόμπι, που ευτυχώς έχει λίγο χρόνο ζωής ακόμη. Εκεί στην Κουμουνδούρου, πριν πιάσετε στο στόμα σας τον Κολοκοτρώνη και τον Μακρυγιάννη και κάθε απροσκύνητο ήρωα, που αγωνίστηκε υπερασπιζόμενος πατρίδα και Ελευθερία, να το πλένετε πολύ καλά. Αν και δεν σας ξεπλένει τίποτα» καταλήγει η κ. Κωνσταντοπούλου.

 

τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου στην απομάκρυνση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στη λεωφόρο Πλαστήρα

Νωρίς τα κατέβασαν

Κάλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο λαός μας, καθώς τα συνεργεία του Δήμου Ηρακλείου προχώρησαν χθες στην απομάκρυνση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στη λεωφόρο Πλαστήρα. Πάλι καλά, διότι θυμόμαστε και προηγούμενα χρόνια που ο διάκοσμος έμενε στη θέση του μέχρι την επόμενη χρονιά.

 

 

 

Η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση για τον ανελκυστήρα πλαγιάς στον βράχο της Ακρόπολης

Ο καβγάς για την πινακίδα!

Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε με το ζήτημα με την πινακίδα της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση για τον ανελκυστήρα πλαγιάς στον βράχο της Ακρόπολης και το ερώτημα για το εάν θα αναγράφεται σε αυτήν το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Η πινακίδα της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση για τον ανελκυστήρα πλαγιάς στον βράχο της Ακρόπολης

Τα πρώτα σχόλια ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, καθώς το φως της δημοσιότητας είδε το περιεχόμενο της σύμβασης της δωρεάς όπου γινόταν λόγος για την τοποθέτηση της πινακίδας του χορηγού στο κορυφαίο μνημείο της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία ότι στην εν λόγω πινακίδα θα αναγράφεται το όνομα της Λίνας Μενδώνη και έκανε λόγο για στοχοποίηση της υπουργού. Μάλιστα, την ανακοίνωση συνόδευαν και φωτογραφίες των πινακίδων που πρόκειται να αναρτηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα. Ειδικότερα η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει:

«Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται.

Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Όσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ. Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών».

 

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «κακοποίηση του πολιτισμού» και σημειώνει: «Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια.

Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο.  Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα».

 

@patris
Ας πούμε βρε Αλέξη ότι είναι αλήθεια η πινακίδα στην Ακρόπολη για την Μενδώνη.
Είναι θέμα για να κάνει…ποστ ένας πρώην και ίσως αυριανός πρωθυπουργός;
Samaras

 

Τώρα καλούν τον Κοντονή

Ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών θα κληθεί να καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σχετικά με όσα έχει δηλώσει περί «δόλιας επίσπευσης» της επικύρωσης του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ωφεληθούν κάποιοι από τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Η Εισαγγελία Εφετών ανασύρει από το αρχείο τη δικογραφία και έτσι ξεκινά νέα έρευνα με αντικείμενο τις δηλώσεις του πρώην υπουργού. Ο κ. Κοντονής είχε ισχυριστεί ότι δολίως από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επισπεύσθηκε η επικύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα. Έτσι ο κ. Κοντονής θα βρεθεί άμεσα ενώπιον του εισαγγελέα, ώστε ως πρώτος μάρτυρας να δώσει στοιχεία για όσα έχει υποστηρίξει, ανοίγοντας τον κύκλο της νέας διερεύνησης.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη έρευνα που είχε γίνει με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις του πρώην υπουργού είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς δεν είχε προκύψει εύρημα ποινικά αξιοποιήσιμο, αρχειοθέτηση στην οποία είχε συναινέσει και ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών. Ο κ. Κοντονής δεν είχε κληθεί να καταθέσει σε εκείνη τη φάση.

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο μετά από νέες δηλώσεις του κ. Κοντονή ο οποίος προ ολίγων ημερών σε τηλεοπτική εκπομπή επανήλθε στο θέμα, αναφέροντας πως για τη μετατροπή του ποινικού χαρακτηρισμού της δωροδοκίας «άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου». Είπε επίσης ότι: «Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη, είμαι έτοιμος να καταθέσω». Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω”.

 

Σωτήρης Τσιόδρας

Η αναφορά του Τσιόδρα στην Κρήτη

Σπάνιες είναι πια οι δημόσιες εμφανίσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος χθες μίλησε σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Ανέφερε ότι τα εμβόλια «δεν έχουν ζωντανό ιό», παρά «διδάσκουν την άμυνά μας πώς να τον σκοτώσει», δεύτερον «οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον «θόρυβο» πέριξ του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca λέγοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο», ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεταλλάξεις του ιού, στο έργο που πραγματοποιεί το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Στάθηκε και στη συνεισφορά του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο.

θυελλώδεις οι άνεμοι ξεριζώνοντας ακόμα και δέντρα από κλαδιά που έπεφταν στο οδόστρωμα

 

Ευτυχώς τα είχαν κόψει

Αποπνικτικοί και θυελλώδεις οι άνεμοι χθες στο Ηράκλειο, έπαιρναν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους, ξεριζώνοντας ακόμα και δέντρα από κλαδιά που έπεφταν στο οδόστρωμα.

Ευτυχώς τα περισσότερα δέντρα είχαν κλαδευτεί το προηγούμενο διάστημα.

 

ο Λίβυος πρέσβης που η Ελλάδα απέλασε τον Δεκέμβριο του 2019

Ο πρέσβης το… κλειδί

Θυμάστε που είχε κατηγορηθεί η κυβέρνηση για αδυναμία πρόβλεψης καταστάσεων της ελληνικής διπλωματίας από τη νέα κατάσταση στη Λιβύη;

Και τούτο διότι στη μεταβατική κυβέρνηση που ήταν ο διαχειριστής της κατάστασης έως τις εκλογές, πρόεδρος είχε τεθεί ο Λίβυος πρέσβης που η Ελλάδα απέλασε τον Δεκέμβριο του 2019!

Ο Mohammad Younes Menfi, που αναδείχθηκε πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, θυμίζω ότι απελάθηκε από τη χώρα μας στις 6 Δεκεμβρίου του 2019, διότι από τον Λίβυο πρέσβη είχε ζητηθεί να παραδώσει στο Υπουργείο Εξωτερικών το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, κάτι που δεν έπραξε μέσα στην προθεσμία που του είχε δοθεί.

Και τότε θεωρήθηκε γκάφα, αφού ο πρώην πρέσβης γινόταν… ισχυρό πρόσωπο στη Λιβύη. Μόνο που τα διπλωματικά θέματα δεν είναι προσωπικά, ο πρέσβης δεν απελάθηκε ως πρόσωπο, αλλά ως εκπρόσωπος της χώρας που η Ελλάδα ζητούσε ξηγήσεις.

Κι επίσης υπάρχει ένα παρασκήνιο. Ο τότε πρέσβης απελάθηκε, αλλά ζήτησε να μείνει εδώ η οικογένειά του ασφαλής και προστατευόμενη, αλλά και να μπορεί να έρχεται στην Ελλάδα να τους βλέπει. Τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνετε…

Χάρης Μαμουλάκης με τον Κ. Καραμανλή

Πώς θα καλυφθεί το κενό;

Ικανοποίηση, αλλά και επιφυλάξεις εκφράζει μετά την ανακοίνωση του υπουργού Υποδομών για την πορεία του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης – ΒΟΑΚ, ο βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης:

«Χαιρετίζουμε την αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Κυβέρνησης στο μείζον θέμα του ΒΟΑΚ και καλωσορίζουμε τη συνέχιση, έστω και με καθυστέρηση 20 μηνών, των ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κ. Καραμανλή. Επιτέλους, κατάλαβε το πόσο σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης, εξ ου και η συνέχιση των δυο Ανοικτών Διεθνών Διαγωνισμών, η υιοθέτηση του μοντέλου χρηματοδότησης για τα τρία τμήματα του έργου, η αποδοχή ότι τα «σκίτσα», οι «ιδέες» και οι «μολυβιές στον χάρτη» όπως με στόμφο έλεγε, τελικά, ήταν κορώνες άνευ αντικρίσματος.

Περιμένουμε τώρα να δούμε το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ύψους μεγαλύτερου του 1 δισ. ευρώ, το οποίο εκκωφαντικά απουσιάζει από τον σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Περιμένουμε επίσης να ενημερωθούμε για το πώς θα καλυφθούν οι 20 χαμένοι μήνες που χρειάστηκε για να αντιληφθεί την πραγματικότητα και πότε θα τον υποδεχθούμε στην Κρήτη, μαζί με τον Κ. Μητσοτάκη, για να μας παρουσιάσουν τον όποιο σχεδιασμό τους, όπως διαχρονικά υπόσχονται από τον Σεπτέμβριο του 2019».

 

Προσέφυγε στο ΣτΕ!

O Μένιος ΦουρθιώτηςΤι τραβάει αυτή η χώρα και με ποιους ασχολείται! O Μένιος Φουρθιώτης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία μειώθηκε η φρούρησή του από αστυνομικούς.

O παρουσιαστής στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι η απόφαση με την οποία απομακρύνονται οι τέσσερις αστυνομικοί αλλά και τα συνοδεύτηκα οχήματα που είχαν διατεθεί για την 24ωρη φρούρησή του βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.

Τα νέα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που είχαν αποφασιστεί για τη φύλαξη του προσφεύγοντα μετά από σειρά επιθέσεων που, όπως λέει, έχει δεχτεί στην κατοικία αλλά και την εργασία του, επρόκειτο να επανεξεταστούν την 19η Ιουνίου 2021. Ωστόσο, στις 31 Μαρτίου με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ άλλαξαν τα δεδομένα.

Ο Μένιος Φουρθιώτης υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναφέρει σε ποιους κανόνες και αρχές βασίστηκε που δικαιολογούν τη δραστική μείωση της προστασίας του. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι αρμόδιες Αρχές δεν τον κάλεσαν σε ακρόαση ως όφειλαν.

 

Τα χημικά

Ποιος θυμάται τα χημικά της Συρίας και το… αντάρτικο στο Αρκάδι; Ήταν τέτοια εποχή το 2014 τότε που… όλοι ήθελαν να κάνουν τη δική τους επανάσταση, ξέρετε άλλωστε τι ακολούθησε.

Εκείνη η «μάζωξη» στο Αρκάδι… έβγαλε 3 βουλευτές και παραλίγο και έναν… τέταρτο!

 

Βουλευτές

…Πού τη θυμήθηκα την ιστορία;  Μα βλέποντας τις αντιδράσεις και τα παθιασμένα συλλαλητήρια για τα δασικά (όχι πως δεν υπάρχει θέμα…) διαπίστωσα ότι τουλάχιστον δύο ετοιμάζονται για βουλευτές! Και μέσα στους δύο δεν είναι ο… Πρίαμος, που δεν έχει τέτοιες βλέψεις.

 

Ο τρίτος

…Εάν βάλουμε και τον…τρίτο που έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι να μας πείσει για τα εμβόλια, τότε έχει κλείσει ο συνδυασμός. Ποιου κόμματος; Ε, λεπτομέρειες!

 

Εξηγήσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησαν χθες στον Ταγίπ Ερντογάν την «ισορροπημένη» πρόταση της ΕΕ, για μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα, αναφέρει πηγή της ΕΕ.

Μπορεί να τεθεί επί τάπητος, σημειώνει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Tουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα. Παράλληλα, όπως σημειώνει η πηγή, οι επικεφαλής της ΕΕ εξήγησαν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Χωρίς βελτίωση σε αυτούς τους τομείς, δεν θα υπάρξει αποδοχή από τα κράτη-μέλη και την κοινή γνώμη για θετική ατζέντα, επισημαίνεται.

 

Ο πήχης

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,8% για φέτος, χαμηλώνoντας τον πήχη από το 4,1% του περασμένου Οκτωβρίου, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook)

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει