Βασική προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

109

Το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, εξέφρασε την αγωνία των Αρχών για το άνοιγμα σε γυμνάσια και λύκεια, η οποία ωστόσο θα καθοριστεί και από την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων σήμερα. Την ίδια θέση είχε άλλωστε εκφράσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα για την άρση του lockdown θα αφορά τα σχολεία. Έτσι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων αναμένεται να γίνει την 1η Φεβρουαρίου.

«Είναι προφανές πως διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα όσο και η επιχείρηση “Ελευθερία”», ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις.

Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως τόνισε την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, στη Βουλή ο πρωθυπουργός – είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων».

«Έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο διδασκαλίας, όσο πετυχημένη κι αν είναι. Γι’ αυτό κιόλας εκφράζουμε την αγωνία μας και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής αύριο (σήμερα)».

Μ. Δερμιτζάκης: «Να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια»

«Έτσι όπως ανοίγουν τα σχολεία στην Ελλάδα, με μέτρα και πολύ προσοχή και επειδή έχουμε δει από παλιότερα ότι οι έφηβοι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια είναι υπεύθυνοι, μπορούμε να τα ανοίξουμε» ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και της οικονομίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι «Πρώτον είναι πολύ άσχημο να μένουν τα σχολεία κλειστά, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να το σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, και δεύτερον οι έφηβοι θα συναντιούνται ήδη σε σπίτι, χωρίς μάσκες, σε μη συντεταγμένες συνθήκες».

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι είναι καλύτερα η κοινωνία να ανοίγει «με συντεταγμένους τρόπους και με τη ρουτίνα της και με μεγάλη ασφάλεια παρά με ένα lockdown το οποίο δεν είναι αποδοτικό όσο ήταν αυτό του Μαρτίου που γίνονται πολλές ατασθαλίες».

«Υπήρχε μια πολύ μεγάλη συζήτηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για αυστηρά μέτρα χωρίς αυστηρό lockdown. Μια ενδιάμεση κατάσταση. Αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε αυτό. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους πολίτες ότι με συνθήκες οι οποίες είναι λίγο πιο ελεύθερες αλλά με αυστηρά μέτρα είναι πιο εύκολο να κρατηθούν αυτά τα μέτρα και να μείνουν οι μεταδόσεις σε χαμηλά επίπεδα» ανέφερε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης. «Έχουμε ένα πακέτο μέτρων και συμπεριφορών που αν εφαρμοστούν σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να κρατήσουν και την οικονομία ανοιχτή και την υγεία σε καλά επίπεδα» κατέληξε ο καθηγητής.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει