Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΑΛΑΓΝΙ: Ανοίγει, αλλά… παραμένει κλειστός

622

Δύο «καθαρά» θετικά στοιχεία, κι ένα λιγότερο θετικό περιελάμβανε η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την  έγκριση της μελέτης Κυκλοφοριακής Ρύθμισης για την άρση της εκτροπής κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού Ηρακλείου – Βιάννου  στο σημείου του ανισόπεδου κόμβου Αρκαλοχωρίου έως τον οικισμό Αρκαλοχωρίου  μέσω της παλαιάς επαρχιακής οδού Ηρακλείου – Βιάννου.

Στα θετικά στοιχεία της συνεδρίασης ήταν η έγκριση της επαναφοράς κυκλοφορίας από το τμήμα Αλάγνι έως Αρκαλοχώρι, η οποία μέχρι και σήμερα λόγω έργων πραγματοποιείται από την παλιά και πλέον επικίνδυνη επαρχιακή οδό μέσω εκτροπής των οχημάτων στον κόμβο Αλαγνίου.

Στα επίσης θετικά στοιχεία της διαδικασίας εντάσσεται το γεγονός πως ο ανάδοχος του έργου πρόλαβε να ολοκληρώσει τις ασφαλτοστρώσεις πριν αρχίσουν οι έντονες βροχοπτώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόσθετες καθυστερήσεις.

Δυστυχώς όμως, οι εξελίξεις έχουν και τα λιγότερα θετικά στοιχεία, αφού όσοι ήλπιζαν πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ξανά άμεσα το δρόμο, θα διαψευσθούν. Αυτό συμβαίνει διότι, έπειτα από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα πρέπει να δοθεί και η σχετική έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί και το αντίστοιχο ΦΕΚ.

Αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές «γραφειοκρατικές» διαδικασίες θα πρέπει στη συνέχεια να ολοκληρωθούν και οι τελικές διαδικασίες διαγραμμίσεων και τοποθέτησης στηθαίων προκειμένου να παραδοθεί ασφαλής η εγκεκριμένη παρέμβαση.

Και μπορεί όλες αυτές οι διαδικασίες να θεωρούνται «τεχνικές» πλέον για την Περιφέρεια Κρήτης ,όπως επίσης και τον ανάδοχο του έργου, ωστόσο σε ρεαλιστικές συνθήκες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν αν δεν περάσουν τουλάχιστον ακόμα δέκα με δεκαπέντε ημέρες. Υπενθυμίζεται βέβαια, ότι η Περιφέρεια Κρήτης, δεδομένων των συνθηκών είχε από την αρχή θέσει ως «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» την παράδοση του δρόμου έως το τέλος Ιανουαρίου, οπότε βρίσκεται εντός των ορίων που είχε θέσει.

Οι πολίτες ωστόσο, για τους οποίους κάθε ημέρα που περνάει θεωρείται πολύ σημαντική, βρίσκονται σε μια διαρκή αγωνία, ενώ περίμεναν πως το «μαρτύριο» τους θα μπορούσε ως και την Δευτέρα να έχει τελειώσει.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η παράδοση του τμήματος Αλάγνι – Αρκαλοχώρι δεν συνεπάγεται την ολοκλήρωση του έργου, αφού πρόκειται για μια νέα προσωρινή κυκλοφοριακή ρύθμιση, η οποία και θα οδηγεί τους οδηγούς που κινούνται από Ηράκλειο προς Αρκαλοχώρι στο ίδιο ακριβώς σημείο που οδηγούνταν πριν αρχίσουν τα έργα.

Η ολοκλήρωση της παράκαμψης Αρκαλοχωρίου προχωρά μετά την παράταση που έλαβε ο ανάδοχος και παραμένει άγνωστος ο ακριβής χρόνος που απαιτείται έως ότου ολοκληρωθεί το έργο πνοής για την περιοχή.

Ασφαλώς και όταν το έργο παραδοθεί στην περιοχή θα αποτελεί ένα σημαντικό έργο, το οποίο και θα αλλάζει τα κυκλοφοριακά δεδομένα προς όφελος των πολιτών, ωστόσο αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα.  Στο μεταξύ, στην περιοχή δρομολογείται μία ακόμα παρέμβαση, που σχετίζεται με τη δημιουργία μιας νέας παράκαμψης κι ενός νέου κόμβου στο ύψος του οικισμού Γασίου.

Στο σημείο έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες ασφαλτόστρωσης ενώ είναι θέμα χρόνου το πότε τελικά θα μπορέσει να παραδοθεί μία ακόμα παρέμβαση, η οποία θα λειτουργήσει συνεπικουρικά σε όλες τις μεγάλες παρεμβάσεις που συνδέονται και με το έργο του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλλι. Ειδικότερα, ο νέος κόμβος θα εξυπηρετεί τους οδηγούς που κινούνται με κατεύθυνση από Βιάννο προς Ηράκλειο, οι οποίοι και θα οδηγούνται μέσω της νέας παράκαμψης στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ηρακλείου.

Αυτός ο νέος κόμβος θα έρθει να συνδεθεί παράλληλα με έναν ακόμα κόμβο ο οποίος θα δημιουργηθεί στον παλιό αγροτικό δρόμο που συνέδεε το Αρκαλοχώρι με τους οικισμούς της Αυλής και των Κασάνων, απ’ όπου πλέον διέρχεται η νέα χάραξη του αεροδρομίου Καστελλίου.

 

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει