Με ρυθμούς χελώνας τα ραντεβού για τεστ στους εκπαιδευτικούς

172

Με το… πάσο τους κλείνονται τα ραντεβού για τεστ κοροναϊού στην ειδική πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς (https://edu.testing.gov.gr/#/) , με αποτέλεσμα, στην ουσία, να μην έχει αποτέλεσμα.

Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση για να υποβληθούν σε τεστ και το ραντεβού κλείνεται για επτά μέρες αργότερα και ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

Όπως είχε γράψει η «Π», επικρατούσε ανησυχία στους εκπαιδευτικούς λόγω της μετακίνησης συναδέλφων τους από «κόκκινες» περιοχές στην Κρήτη.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και η δασκάλα του ΣΤ2 τμήματος του 52ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, η οποία την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε θετική στον κοροναϊό με αποτέλεσμα το τμήμα να παραμείνει κλειστό από χθες ως και τις 28 Ιανουαρίου. Χθες το πρωί έγινε απολύμανση στους χώρους του σχολείου ενώ πραγματοποιήθηκαν 20 rapid tests σε εκπαιδευτικούς του Δημοτικού. Όλα ήταν αρνητικά ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα τεστ την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Όπως είπε στην «Π» ο διευθυντής του σχολείου, κ. Χαρίδημος Φραγκομιχελάκης, το σχολείο έχει συνολικά 34 εκπαιδευτικούς και τέσσερα άτομα προσωπικό, όλοι θα υποβληθούν σε τεστ, όπως και εκπαιδευτικοί από το 61ο Νηπιαγωγείο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Σημειώνεται πως και ένας εκπαιδευτικός σε σχολείο της Σητείας βρέθηκε θετικός μετά από rapid test, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα και του μοριακού ελέγχου πριν ληφθούν αποφάσεις για κλείσιμο τμήματος. Πολλοί γονείς στο Λασίθι, κυρίως στη Σητεία, εξακολουθούν να κρατάνε τα παιδιά τους στο σπίτι. Η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων κάνει προσπάθειες να πείσει τους γονείς να μη χάνονται άδικα άλλες ώρες μαθημάτων.

Τεστ κοροναϊού από το Δήμο Ηρακλείου

Εκεί που τα αρμόδια Υπουργεία αφήνουν κενά, ο Δήμος Ηρακλείου επιχειρεί να τα καλύψει. Η πρόθεση του Δήμου να πραγματοποιήσει τεστ κοροναϊού σε εκπαιδευτικούς συζητήθηκε χθες σε συνάντηση που είχαν το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, κ.κ. Νίκος Αγγελάκης και Ρένα Παπαδάκη, και η Γενική Γραμματέα του Δήμου, κ. Ευγενία Στυλιανού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διερευνηθεί ο τρόπος που θα μπορεί αυτό να γίνει πράξη.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την περασμένη βδομάδα είναι στον «αέρα» η σχετική πλατφόρμα, ωστόσο, τα ραντεβού δεν κλείνονται εγκαίρως. Την ευθύνη την έχουν τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, όχι η τοπική αυτοδιοίκηση, ωστόσο και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν υπάρξει ανάλογες πρωτοβουλίες από Δήμους ή περιφέρειες.

Επίσης, τονίστηκε πως ο Δήμος θα μετατρέψει τις συμβάσεις 19 ατόμων από το προσωπικό καθαριότητας από μερικής απασχόλησης σε πλήρη, κάτι που οι εκπαιδευτικοί ζητούν να γίνει πριν ανοίξουν τα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ. Προς το παρόν, οι ανάγκες καλύπτονται, όμως, όταν λειτουργήσουν πάλι όλα τα σχολεία θα υπάρξουν ελλείψεις.

Όσο αφορά στη θέρμανση, υπήρξε δέσμευση από το Δήμο πως, ανεξάρτητα από την πορεία του σχετικού διαγωνισμού, όταν ένα σχολείο έχει ανάγκη θα υπάρξει ο εφοδιασμός του με καύσιμα, σε συνεννόηση με τη σχολική επιτροπή, όπως γινόταν και πέρσι.

Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ενημερώθηκαν ότι το επόμενο διάστημα οι δέκα αίθουσες για τα Νηπιαγωγεία είναι έτοιμες να υποδεχτούν μαθητές, ωστόσο, οι 21 που έχουν αναλάβει οι Κτιριακές Υποδομές δεν είναι πλήρως έτοιμες. Υπενθυμίζεται πως οι δέκα αίθουσες έγιναν με ευθύνη του Δήμου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει