Γενναίες μειώσεις στα τέλη κοινόχρηστων χώρων θα κάνει ο Δήμος

195

Μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης και διεκδικήσεων φαίνεται πως οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του Ηρακλείου έχουν καταφέρει μια πρώτη νίκη, σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή, ωστόσο όπως επισημαίνουν, υπάρχει ακόμα ευρύ πεδίο διεκδικήσεων.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης είναι γνωστό ότι έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό το τελευταίο έτος από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού έχουν αναγκαστεί για δύο διαδοχικές φορές να σφραγίσουν τα καταστήματα τους και να μηδενίσουν ουσιαστικά τους τζίρους τους. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρίσκονται σε μια διαρκή επικοινωνία με τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να καταφέρουν να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μειώσεις στα τέλη κοινόχρηστων χώρων, με σκοπό την επιβίωση του κλάδου.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Μαρία Καναβάκη
Η Μαρία Καναβάκη

Στο πλαίσιο αυτών των διεκδικήσεων, ζήτησαν από την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Καναβάκη, αλλά και από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, να προωθήσουν μια πρόταση προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, με βάση την οποία να προβλέπονται μειώσεις της τάξεως του 50% για τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της λεγόμενης Α’ ζώνης, μειώσεις του 30 % για τα καταστήματα που εντάσσονται στη Β’ ζώνη και μειώσεις της τάξεως του 20% για τα καταστήματα εκτός των τειχών. Αυτή η πρόταση υιοθετήθηκε από το δήμαρχο και την αντιδήμαρχο που κατανοούν απόλυτα τις ιδιαιτερότητες της κατάστασης και αυτή είναι που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Σαφέστατα ο Σύνδεσμος και οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκβαση της υπόθεσης, ωστόσο διευκρινίζουν πως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ένα από αυτά σχετίζεται με την αίτηση για εφάπαξ μειώσεις από το 2021 κι έπειτα το οποίο και παραμένει στο τραπέζι προς συζήτηση, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί εφόσον και αν μπορεί πρακτικά να γίνει αποδεκτό.

Άλλωστε για να μπορέσουν να καθοριστούν χαμηλότερες τιμές ανά ζώνη θα πρέπει να προηγηθεί μία μελέτη στην οποία θα φαίνεται η «δυναμική» κάθε περιοχής, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον τα τελευταία χρόνια για να μπορέσουν να καθοριστούν και νέες τιμές κοινοχρήστων, αλλά ενδεχομένως και νέες ζώνες.

Ένα ακόμα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό της πλήρους απαλλαγής των ιδιοκτητών εστιατορίων, καφέ και μπαρ, για το 2020. Πρόκειται για ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί, με τον Σύνδεσμο να αναγνωρίζει πως υπάρχει τεχνικό και νομικό ζήτημα, αλλά να επιμένει πως μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον η δημοτική Αρχή επιθυμεί να το επιλύσει.

Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή
Η Μαρία Αντωνακάκη Χαλβατζή

Το συγκεκριμένο αίτημα έχει σταλεί εκτός από τη δημοτική Αρχή και στους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, προκειμένου να εκθέσουν τις θέσεις τους και να τοποθετηθούν επ’ αυτού.

«Σαφέστατα οι μειώσεις των τελών κοινοχρήστων αποτελούν μια πρώτη νίκη των μεγάλων προσπαθειών που έχουμε καταβάλει ως Σύνδεσμος» αναφέρει η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Μαρία Αντωνακάκη – Χαλβατζή για να προσθέσει:

«Παρ’ όλα αυτά εμμένουμε στη θέση μας πως λόγω της κατάστασης θα πρέπει οι επιχειρήσεις να απαλλαγούν για το έτος 2020 από τα τέλη κοινοχρήστων, πληρώνοντας έστω ένα συμβολικό ποσό αν δεν μπορεί να γίνει με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό δεν είναι ένα απλό αίτημα για μείωση τελών. Αποτελεί ένα ουσιαστικό αίτημα επιβίωσης κι ελπίζουμε πως θα υπάρξει μέριμνα και σε αυτό τον τομέα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει