ΔΕΥΑΗ: Τρέχουν τώρα για τα χρέη

161

Με τα πόδια στην πλάτη τρέχει τώρα η ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να μπορέσει να υπαχθεί στο νομικό πλαίσιο με τίτλο «επιχορήγηση Δήμων για την αποπληρωμή υποχρεώ́σεων από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διατάγές πληρωμή́ς» ώστε να μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αξία» και να ανακουφιστεί από το οικονομικό βάρος της ΔΕΗ στην οποία χρωστά το ποσό των 6εκ. 900 χιλ ευρώ.

Πρόκειται για ένα βαρίδι που ασκεί αφόρητες πιέσεις στο ταμείο της δημοτικής επιχείρησης που αναζητά τρόπους να αποφορτιστεί από αυτό και να μπορέσει να ανασάνει. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης πρόκειται για ένα νέο άρθρο  και συγκεκριμένα το 47 του Ν.4735/2020 το ΦΕΚ 197 Α’ 12/10/2020 του οποίου μόλις πρόσφατα δημοσιεύτηκε. Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχει ένα ασφυκτικό περιθώριο ως το τέλος του μήνα να καταφέρει ο Δήμος να διεκδικήσει την ένταξη του σε αυτό το πλαίσιο.

Όπως διευκρινίζει, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έχει αυτόνομη λειτουργία σε σχέση με τη ΔΕΥΑΗ, βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο έχει διαμορφωθεί, οι Δήμοι είναι πλέον εγγυητές των νομικών προσώπων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη προσπάθεια που έχει σκοπό την ένταξη της ΔΕΥΑΗ στο νέο αυτό πλαίσιο, ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να πληρώσει μέσω σχετικού προγράμματος αν όχι ολόκληρο, τουλάχιστον το μισό χρέος της προς τη ΔΕΗ. Είναι κρίσιμο ζητούμενο να συρρικνώσουμε την οφειλή αυτή, η οποία είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Δυστυχώς, είναι τεράστιο πρόβλημα οι υψηλές χρεώσεις προς τη ΔΕΗ η οποία όφειλε να έχει εκδόσει άλλα τιμολόγια στις χρεώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να διαχειριστούν πιο λειτουργικά τις οφειλές τους. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, το οποίο θέτει διαχρονικά η αυτοδιοίκηση όπου εξακολουθούμε να μην έχουμε λύση.

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, όπου ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων σχετικά και συμφώνησαν να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες ο σχεδιασμός αυτός προκειμένου να ανακουφιστεί η ΔΕΥΑΗ από το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος προς τη ΔΕΗ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει