ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ: Οι τελευταίες πινελιές για τη χερσαία ζώνη

307

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να κλείσει και τυπικά η πολύκροτη υπόθεση της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου, καθώς κλείνουν η μία μετά την άλλη οι εκκρεμότητες της διαχειριστικής τακτοποίησης που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Όπως προκύπτει, κάποιες νέες παρατηρήσεις που έγιναν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σηματοδότησαν διαδικαστικές τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου που θα πρέπει να περάσει ξανά από το Δημοτικό Συμβούλιο και από την έγκριση της διοίκησης του ΟΛΗ. Παράλληλα το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να τακτοποιηθεί και ένα ζήτημα που έχει ανακύψει με τη χάραξη της χερσαίας ζώνης σε μία περιορισμένη έκταση στο ενετικό λιμάνι την οποία ο Οργανισμός διεκδικεί να έχει στη δικαιοδοσία του, καθώς αναπτύσσει λειτουργική χρήση. Στο μεταξύ ήδη έχει ληφθεί η πλειονότητα των υπουργικών υπογραφών που έπρεπε να διασφαλιστούν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου.

Όπως είναι γνωστό, η διαδικασία παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος που άνοιξε τον δρόμο στην κατεύθυνση αυτή, ώστε να περάσει στη δικαιοδοσία της Λότζια η έκταση που αναπτύσσεται έξω από τα κάγκελα του λιμανιού (η οποία  δεν συνδέεται με τη λιμενική δραστηριότητα) και νοτίως με εξαίρεση κάποια συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία του λιμανιού.   Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποια συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται νότια στα κάγκελα του λιμανιού επί της χερσαίας ζώνης  όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις του Θεατρικού Σταθμού, του ΚΤΕΛ, και  του Λιμενικού Περίπτερου παραμένουν στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος.

Ακριβώς στο σημείο αυτό, ΟΛΗ και δήμος αρχίζουν να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διότι ο δήμος Ηρακλείου με απόφαση του την οποία έχει μάλιστα ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει αξιώσεις τόσο για το Μαρίνα όσο και για το Θεατρικό Σταθμό. Ειδικότερα η θέση που έχει υιοθετήσει η Λότζια είναι το κτήριο τον  Θεατρικού Σταθμού να  παραμένει στην ιδιοκτησία του ΟΛΗ αλλά να παραχωρηθεί η χρήση του στο Δήμο Ηρακλείου  για 40 χρόνια. Η πλευρά του Δήμου εκτιμά ότι ο Θεατρικός Σταθμός είναι ένας χώρος που είναι λειτουργικά ενταγμένος στην πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης την οποία χρόνια τώρα συντονίζει η Λότζια. Άρα η όποια διατάραξη αυτής της σχέσης θα έχει παρενέργειες σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την κοινωνία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλευρά του ΟΛΗ έχει ξεκαθαρίσει ότι για το αίτημα του Δήμου Ηρακλείου δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση διότι αφορά σε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει