Επιμένουν στις προκλήσεις με το Barbaros οι Τούρκοι

94

Ότι δεν έκανε η Τουρκία με το Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το κάνει τώρα με το Barbaros στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζοντας ακάθεκτη να ξετυλίγει το κουβάρι των προκλήσεων.

Το τούρκικο ερευνητικό πλοίο Barbaros μετά την παράτυπη NAVTEX που εξέδωσε, απέπλευσε από το λιμάνι Τασούτσου της Τουρκίας κι έδωσε στίγμα στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το σκάφος αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας έρευνες τόσο στα οικόπεδα 2 όσο και στα οικόπεδα 3 της Κύπρου.  Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων Μarine Τraffic έξω από την Αμμόχωστο.

Οι κινήσεις της Τουρκίας, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της αμερικανικής πλευράς με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις επιχειρήσεις της εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε μάλιστα τις τουρκικές ενέργειες προκλητικά βήματα τα οποία κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου. Αυτά τα προκλητικά βήματα αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηριστικά.

Η Κυπριακή κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να κρατήσει κατ’ αρχάς μια ηπιότερη στάση, εκδίδοντας μιας προσεκτική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας τονίζει πως η προκλητικότητα της Τουρκίας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην ανατολική Μεσόγειο.  ­

Μπορεί επίσης να σας αρέσει