Τεστ αντισωμάτων για 7.500 υγειονομικούς στην Κρήτη

272

Άρχισαν τα τεστ αντισωμάτων για τον κοροναϊό στους εργαζόμενους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις υγειονομικές μονάδες ευθύνης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Τα τεστ γίνονται εθελοντικά και αφορούν στο σύνολο των επαγγελματιών που εργάζονται στις δημόσιες δομές υγείας και ψυχικής υγείας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, μόνιμοι, αποσπασμένοι, υπάλληλοι σε υπηρεσίες ασφάλειας, καθαριότητας κ.ά.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ που λειτουργούν στην περιφέρεια Κρήτης και επιθυμούν να υποβληθούν στα τεστ.

“Πρόκειται για συνολικά 7.550 εργαζόμενους” είπε στην “Π” η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη σημειώνοντας ότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι υπηρετούν στην πρωτοβάθμια υγεία, ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Η διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη
Τα τεστ γίνονται εθελοντικά και αφορούν στους 7.550 εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη

Σύμφωνα με την κα Μπορμπουδάκη, καθώς το τεστ που γίνεται μέσω αιμοληψίας πραγματοποιείται σε εθελοντική βάση, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης για το ποσοστό ανταπόκρισης των εργαζομένων, ωστόσο αν κρίνει κάποιος από το γεγονός ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι ρωτούσαν το τελευταίο διάστημα πότε θα αρχίσουν τα τεστ αντισωμάτων, η συμμετοχή θα είναι μεγάλη.

Η διοικήτρια υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο έλεγχος όλων των τεστ θα γίνεται στην Κρήτη στα οριζόμενα εργαστήρια αναφοράς.

Τα τεστ αυτά θα δείχνουν αν κάποιος έχει περάσει τον ιό και έχει αποκτήσει αντισώματα.

Σύμφωνα με την ενημερωτική ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ, “θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία των επαγγελματιών υγείας, καθώς και των ευάλωτων και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισε τη δυνατότητα διενέργειας αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων για τον κοροναϊό SARS-CoV-2, το οποίο γίνεται εθελοντικά σε όλους τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν από χθες στα νοσοκομεία της Κρήτης, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επεκταθούν σε όλες τις υγειονομικές μονάδες ευθύνης της 7ης ΥΠΕ.

Το τεστ αντισωμάτων αφορά στο σύνολο των επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιες δομές υγείας και ψυχικής υγείας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμοι, αποσπασμένοι, ΙΔΟΧ, υπηρεσίες ασφαλείας, καθαριότητας κ.α.), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ που λειτουργούν στην περιφέρεια Κρήτης και επιθυμούν να υποβληθούν στο τεστ.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται μέσω αιμοληψίας και θα πραγματοποιούνται σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας του νησιού.

Ο έλεγχος στην 7η ΥΠΕ Κρήτης αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα τεστ θα εξετάζονται στην Κρήτη, από τα οριζόμενα εργαστήρια αναφοράς των νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ, η οποία θα έχει και την ευθύνη συλλογής των αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για την προάσπιση της δημόσιας υγείας”.

“Στόχος μας” σημείωσε η κα Μπορμπουδάκη “είναι ο έλεγχος να έχει ολοκληρωθεί στην 7η ΥΠΕ Κρήτης μέχρι το τέλος του μήνα”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει