Τσιόδρας: Δεν είναι αναγκαία τα τεστ για τους επισκέπτες

1,495

Δεν είναι αναγκαία τα τεστ είτε για αντισώματα, είτε για το αν νοσεί κάποιος από κοροναϊό για τους τουρίστες, είπε χθες  ο υπεύθυνος του Υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Όπως καταλαβαίνετε  όλα είναι πρωτόγνωρα και τίποτα δεν είναι με 100% εγγύηση για να ανοίξει. Αυτό που κάνεις, είναι όταν έχει αυξημένο αριθμό δεικτών, όπως το Ro, αναγκάζεσαι να επαναφέρεις μέτρα», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Το άνοιγμα δραστηριοτήτων γίνεται με κανόνες, που κάποιοι τίθενται από εμάς ως χώρα και κάποιοι από την ΕΕ ή τη Διεθνή Ομοσπονδία Αερομεταφορών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και είναι αρκετά λεπτομερείς.

Βαδίζουμε με βάση τα δεδομένα επί συμπτωμάτων του τουρίστα, της ιχνηλάτησης, και σημαντικό ρόλο ίσως παίξουν οι ψηφιακές εφαρμογές που θα βοηθήσουν στην περίπτωση που κάποιος έχει αποχωρήσει από μία χώρα, και έχει επιστρέψει στη δική του. «Αυτά όμως είναι και προσωπικά δεδομένα γι’ αυτό δοκιμάζονται σε διάφορες χώρες.

Δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δοκιμές που έχουν γίνει στο Λονδίνο πάντως» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Σημαντικό θεωρεί ο καθηγητής να υπάρξει μία εφαρμογή που θα δείχνει ποιες οργανωμένες μονάδες για Covid-19 υπάρχουν κοντά του, σε περίπτωση που εκδηλώσει συμπτώματα, έτσι ώστε «να μπορεί να πάει σε κάποιο κέντρο αναφοράς που βρίσκεται κοντά του». Το τεστ, πάντως, επανέλαβε δεν κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά μπορεί να το χρησιμοποιήσει μια χώρα αν το θέλει.

Ακόμα δύο νεκροί

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες δύο νέους θανάτους ασθενών,  ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 168.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 2.853 μετά την επιβεβαίωση τριών νέων κρουσμάτων χθες.

Εκ των κρουσμάτων, το 55% αφορά άνδρες, ενώ 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.4736 (50%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όσον αφορά στους νεκρούς οι 49 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 21 συμπολίτες μας, με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Εξ αυτών, 8 είναι γυναίκες και το 95.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επιπλέον, συνολικά 98 άτομα εξήλθαν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 144.078 κλινικά δείγματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει