Αναζητούν λύσεις για τη διάσωση των παραγωγών στις λαϊκές

234

Λύσεις για τη διάσωση των παραγωγών αναζητά η Περιφέρεια Κρήτης και ειδικότερα η αρμόδια Επιτροπή Λαϊκών Αγορών.

Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου της επιτροπής Νίκου Σκουλά, με κεντρικό θέμα της τη δημιουργία μιας νέας λαϊκής αγοράς στο Γάζι.

Όπως τονίστηκε απ’ όλους τους παραβρισκόμενους, το να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή αγορά πολύ κοντά στο Ηράκλειο, αποτελεί αναγκαιότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, αλλά και των νέων καταστάσεων που επιβάλει ο κοροναϊός.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης, έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα, τόσο οι παραγωγικές δυνατότητες, όσο και οι οικονομικές συνθήκες.

Όπως τονίστηκε, ιδιαίτερα πληττόμενοι από τις συνθήκες είναι οι παραγωγοί και οι έμποροι λαϊκών αγορών. Η επιβαλλόμενη απόσταση της λειτουργίας των πάγκων των πωλητών στις  λαϊκές αγορές περιόρισε την έκθεση των προϊόντων, ενώ μείωσε και την συμμετοχή των παραγωγών στο ήμισυ περίπου της δυνατότητάς τους. Επίσης, μόλις πρόσφατα έγινε επιτρεπτή η συμμετοχή των εμπόρων  μετά από δίμηνη αποχή.

Συνέπεια η σημαντική  περιστολή του εισοδήματος των παραγωγών και των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές.

Αντίστοιχα, η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτικού κοινού βρίσκει διέξοδο στα προϊόντα διατροφής και χρήσης που διατίθενται σε χαμηλότερο κατά τεκμήριο κόστος στις λαϊκές. Η επιδείνωση των οικονομικών δεικτών, θα κάνει περαιτέρω δυσχερέστερους τους όρους διαβίωσης τους επόμενους μήνες, ιδίως για τα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε, ότι, οι παραγωγοί των τοπικών προϊόντων δεν μπορούν να διαθέτουν το εμπόρευμα που παράγουν καθώς έχουν συμμετοχή μόνο δύο φορές την εβδομάδα στις λαϊκές και περισσεύουν αδιάθετα ευπαθή προϊόντα.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκουλάς, η τόνωση της τοπικής παραγωγής, ιδίως της αγροτικής,  και η ταυτόχρονη ελάφρυνση του καταναλωτικού κοινού είναι αμφίδρομα και αυτονόητα ωφέλιμη.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Δήμος Μαλεβιζίου και ειδικότερα η περιοχή του Γαζίου, αποτελούν μια περιοχή που θα μπορούσε να δημιουργηθεί λαϊκή, αφού αφενός το αστικό κέντρο του Γαζίου έχει οικονομική και πληθυσμιακή συγκέντρωση λόγω και των τουριστικών υποδομών, ενώ αφετέρου η περιοχή των εργατικών κατοικιών στο Πολύδροσο Γαζίου συγκεντρώνει πληττόμενο πληθυσμό από την κρίση του τουρισμού.

Επίσης, μπορεί να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στις λαϊκές αγορές παραγωγών από την πλούσια και παραγωγική γεωργική ενδοχώρα του Δήμου Μαλεβιζίου.

Ήδη έχει προηγηθεί προφορική ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής για την έναρξη της σχετικής εσωτερικής διαβούλευσης.

Με το συγκεκριμένο σκεπτικό, η Επιτροπή στη συνεδρίαση της εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, την ίδρυση Λαϊκής Αγοράς στο Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου.  Η χωροθέτηση και ο τρόπος λειτουργίας της θα αποφασιστεί από το Δήμο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει