Κλιμάκιο του Υπουργείου στην Κρήτη για το μέγεθος της καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή

403

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Κρήτη κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής στην ελαιοπαραγωγή.

Η αρμόδια επιτροπή έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις στην Αθήνα, στις οποίες έχουν συμμετάσχει τόσο εκπρόσωποι των αγροτών, όσο και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης.

Η Περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει από την πλευρά της τα τελικά επίσημα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η παραγωγή έχει μειωθεί σε ποσοστό περίπου στο 40%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς κατά περίπου 40.000 τόνους.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Μανώλη Χνάρη, είναι σε γνώση της επιτροπής και όλα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την υποβάθμιση του προϊόντος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, ο φάκελος θα παραδοθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, μέχρι το τέλος Μαρτίου, προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τεκμηρίωση είναι μια αρκετά κρίσιμη υπόθεση που έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για να πετύχει ο στόχος των αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, πέραν από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο Υπουργείο για το πρόγραμμα δακοκτονίας και τις δεσμεύσεις του Υπουργού Μάκη Βορίδη για επιπλέον πιστώσεις της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα δακοκτονίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε για το θέμα με τον ίδιο τον Υπουργό, παρουσία και του συμβούλου του Ανδρέα Στρατάκη.

Στη συνάντηση, εκτός από το θέμα των 2 εκατομμυρίων ευρώ, συζητήθηκε εκ νέου η πρόταση της Περιφέρειας για τη διερεύνηση καταβολής αποζημίωσης από το πρόγραμμα ενισχύσεων de minimis, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της πορείας του φακέλου διεκδίκησης πόρων που θα πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει