«Βουλιάζει» στην περιβαλλοντική υποβάθμιση η άλλοτε εξωτική Χρυσή

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ… ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ “ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ”

334

Σκέτη… απογοήτευση είναι το πόρισμα που απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με την περιβαλλοντική υποβάθμιση της νήσου Χρυσής.

Η παρέμβασή του δεν έχει φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Δεν… ιδρώνει το αφτί κανενός, αν ληφθούν υπόψη τα όσα αποκαρδιωτικά επισημαίνονται στο πόρισμα του “Συνηγόρου”: αναποτελεσματική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, αδυναμία επίσπευσης των διοικητικών διαδικασιών, εμπλοκή πλήθους υπηρεσιών αλλά και το πόσο δυσχεραίνουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής και υλοποιήσιμης λύσης τα επιμέρους οικονομικά συμφέροντα, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Είναι πραγματικά λυπηρή η διαπίστωση του Συνηγόρου ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση των υπηρεσιών και φορέων και δεν παρέχεται καμία εγγύηση ότι θα ανακοπεί η καταστροφή αυτού του μοναδικού φυσικού τοπίου και πλούτου.

Τη διαμεσολάβηση του “Συνηγόρου” είχε ζητήσει ομάδα πολιτών, βλέποντας ότι η πλημμελής προστασία και οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις προκαλούν διαρκή υποβάθμιση της πολλαπλώς προστατευόμενης Χρυσής.

Έτσι ο “Συνήγορος”, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της διαμεσολάβησης, ζήτησε ενημέρωση από το σύνολο των συναρμόδιων Υπηρεσιών και ενέργειες επί του θέματος. Διαπιστώνοντας περιβαλλοντική υποβάθμιση της νήσου Χρυσής και παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες, κατά παράβαση του ειδικότερου θεσμικού πλαισίου προστασίας της περιοχής, εξέδωσε πόρισμα, ζητώντας άμεσα μέτρα για την προστασία της νήσου, διαπιστώνοντας παράλληλα τα όσα προαναφέρθηκαν.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, σύσκεψη κλιμακίου του “Συνηγόρου του Πολίτη” με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνέχεια του πορίσματος και των εγγράφων που είχαν αποσταλεί μετά από αυτό. Τα κυριότερα σημεία στα οποία αναφέρθηκαν οι Υπηρεσίες και έγινε συζήτηση καταγράφηκαν σε έγγραφο της Αρχής.

Συνοπτικά, διερευνήθηκε η επισκεψιμότητα της νήσου Χρυσής, η παράνομη προβλήτα, οι παράνομα εγκατεστημένες δραστηριότητες, η αστυνόμευση της νήσου και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο “Συνήγορος του Πολίτη” συνέχισε τη διαμεσολαβητική του παρέμβαση, καθώς έκρινε ότι η ανταπόκριση στη διερεύνηση της υπόθεσης μετά τις προαναφερόμενες ενέργειες, δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν παρέχονταν εγγυήσεις ότι η καταστροφή της πολλαπλά προστατευόμενης περιοχής της Νήσου Χρυσής και των φυσικών της πόρων, που χρήζουν προστασίας (δάσος, αναδασωτέα περιοχή, αρχαιολογικός χώρος, αιγιαλός, παραλίες και τοπία με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος κ.λπ.) δεν συνεχίζεται ή και επιβαρύνεται περαιτέρω.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει για μια ακόμη φορά ότι το σύνολο των Υπηρεσιών και κυρίως οι τοπικοί δημόσιοι φορείς οφείλουν να τηρήσουν αυστηρά το πλέγμα της ισχύουσας νομοθεσίας, στο πλήρες ανάπτυγμά του, και να συνεργαστούν μεταξύ τους, προκειμένου να διατηρηθεί αειφορικά ο πολλαπλώς προστατευτέος οικότοπος NATURA της νήσου Χρυσής, και να εξασφαλιστεί το δημόσιο συλλογικό συμφέρον.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει