Κινητοποιήσεις και εντάσεις στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

244

Μια τέτοια μέρα σαν τη χθεσινή , πριν από 11 χρόνια, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός. Μόλις στα 15 του, το νήμα της ζωής του “κόπηκε” από το όπλο του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, με το κέντρο της Αθήνας να μετατρέπεται σε θέατρο βίας από το κύμα οργής που πυροδότησε η δολοφονία ενός παιδιού στα Εξάρχεια.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έγινε  πορεία στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη και όλοι –συμπεριλαμβανομένης και της μητέρας του– ευχήθηκαν να μην αμαυρωθεί η μνήμη του με επεισόδια.

Η Αθήνα θύμιζε χθες  “αστακό” και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είχαν  εφαρμοστεί.

Πάνω από 5.000 ήταν οι διαδηλωτές που συμμετείχαν  στην πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας.

Mαθητές και φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με κεντρικό σύνθημα «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» κατευθύνθηκαν στη Βουλή και στη συνέχεια διαλύθηκαν ειρηνικά.

Κινητοποιήσεις και εντάσεις στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Με κεντρικό σύνθημα «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.\

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, κάλεσαν  «όλο το λαό να είναι στον δρόμο, απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει την ζωή και τις ελευθερίες μας. Για τον Αλέξη, για τον Παύλο, για τον Καλτεζά, τον Σαχζάτ και όλους τους νεκρούς του δικού μας «στρατοπέδου», δεν κάνουμε μνημόσυνα, βγαίνουμε στον δρόμο, στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

Οι κάτοικοι στα Εξάρχεια έχουν απομακρύνει τα αυτοκίνητά τους από την περιοχή, ενώ και πολλοί είναι οι κάδοι που έχουν «φύγει» από εκεί.

Με οδηγό τα μέτρα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η ΕΛ.ΑΣ. «κατέβασε» στους δρόμους της Αθήνας 3.500 αστυνομικούς, ελικόπτερα, drones και… αύρες.

Για την εφαρμογή των μέτρων χρησιμοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που παρακολουθούσαν από κοντά τις πορείες.

Κινητοποιήσεις και εντάσεις στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Στο Ηράκλειο

Στο κέντρο του Ηρακλείου διοργανώθηκε αντίστοιχη συγκέντρωση με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από πολιτικούς φορείς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου ενώ πραγματοποιήθηκε και πορεία διαμαρτυρίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει