Τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες;

104

Είναι γνωστό ότι οι ισχυροί του κόσμου, όχι μόνο τώρα αλλά πάντοτε,  επεμβαίνουν σε διάφορες περιοχές  του πλανήτη μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους  εθνικά, πολιτικά, οικονομικά  κ.τλ. συμφέροντα.

Με τις επεμβάσεις όμως αυτές οι οποίες είναι κυρίως πολεμικές,  δημιουργούνται  προβλήματα στους πολίτες των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τη χώρα τους και να αναζητούν άλλες χώρες για την επιβίωσή τους.

Οι μετακινήσεις όμως αυτές των πολιτών από τις πληγείσες περιοχές δημιουργούν μεγάλα  προβλήματα στις χώρες υποδοχής, που δεν είναι  άλλες από τις  γειτονικές χώρες των πολεμικών συγκρούσεων, με αποτέλεσμα να πληρώνουν   το κόστος  των επεμβάσεων αυτών.

Έτσι, λοιπόν, τα  γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία  χρόνια  στη Μέση Ανατολή,   με  την καθαίρεση – εκτέλεση   αρχικά του  Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ και  στη συνέχεια τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε   στη Συρία,  καθώς και την πολεμική επέμβαση της Τουρκίας στη Βόρια Συρία της οποίας οι κάτοικοι είναι κυρίως Κούρδοι, είχαν ως  κύριο στόχο την αποφυγή δημιουργίας Κουρδικού Κράτους στην περιοχή, αφού μια τέτοια εξέλιξη   θα είχε επιπτώσεις  σε Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν στις οποίες  υπάρχουν εκατομμύρια Κούρδοι στις περιοχές τους.

Επίσης  η Βόρεια Συρία   ήταν   η   έδρα των Τσιχαντιστών, οι οποίοι  έπρεπε να εξουδετερωθούν, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος της διάπραξης διαφόρων   εγκληματικών ενεργειών σε διάφορες  χώρες.

Οι πολεμικές  συγκρούσεις όμως  που έγιναν στη Μέση Ανατολή με την  προτροπή ή την ανοχή των Μεγάλων Δυνάμεων  Ρωσίας και  Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες διατηρούσαν ακόμη και στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή,   είχαν  ως κύριο στόχο  τον έλεγχο   της ευρύτερης περιοχής   η οποία  είναι η μεγα- λύτερη πλουτο- παραγωγική περιοχή μαύρου χρυσού στον κόσμο.

Η συνέπεια όμως αυτών των πολεμικών συγκρούσεων ήταν να δημιουργηθεί  ένα τεράστιο  προσφυγικό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς  επηρέασε άμεσα τη χώρα μας, αφού πλημμύρισαν τα ελληνικά  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με πρόσφυγες   οι οποίοι προωθήθηκαν στη χώρα μας από την  Τουρκία, η οποία μπορεί να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους όμως χρησιμοποιεί  ως  μέσο πίεσης για να έχει πολιτικά και κυρίως οικονομικά ανταλλάγματα  από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι  πρόσφυγες, λοιπόν,  που έρχονται στη χώρα μας έχουν για τελικό  προορισμό τους τις  χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά   επειδή  οι χώρες αυτές  αντιμετωπίζουν  εθνικοπολιτικά και  οικονομικά  προβλήματα,   δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον  να δεχτούν έστω και ένα μέρος των προσφύγων,  με αποτέλεσμα  να σηκώνει η χώρα μας  όλο το βάρος   των προσφυγικών ρο-ών.

Επειδή όμως  η χώρα μας  δεν μπορεί  να σηκώσει μόνη της  όλο αυτό το τεράστιο βάρος  του προσφυγικού προβλήματος,  πρέπει να κινητοποιηθεί η ελληνική  κυβέρνηση, για να πείσει  τους εταίρους μας στην  Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν αλληλεγγύη  προς τη χώρα μας, διαφορετικά το πρόβλημα αυτό  θα οδηγήσει τη χώρα μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Για να γίνει όμως αυτό, δεν χρειάζεται μόνο να συζητούμε το πρόβλημα  στα καφενεία και στους διαδρόμους της Βουλής,  αλλά να συζητηθεί  σε ανώτατο επίπεδο με  τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να απαιτηθεί  να  βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, οι οποίοι  δεν πρέπει μόνο να απαιτούν να εξυπηρετούνται τα δικά τους συμφέροντα, αλλά  και να προσφέρουν βοήθεια,   όταν  υπάρχει πρόβλημα σε κράτος μέλος της Ένωσης  και   να  μην σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Είναι  γνωστό όμως ότι η  κυβέρνηση  γνώριζε  πολύ καλά το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα,  αφού όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση  ασκούσε αυστηρή κριτική στην τότε κυβέρνηση και σημερινή αντιπολίτευση. Παρά ταύτα, όμως, σήμερα   δείχνει σαν να μην  είχε καταλάβει καλά το πρόβλημα,  αφού  και μόνο ότι προσπαθεί ακόμη και σήμερα να καταλογίζει  ευθύνες  σε άλλους δείχνει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο Ελληνικός λαός, όμως, αποφάσισε με την ψήφο του στις 07-07-2019 να φέρει νέα κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα της χώρας  και όχι για να ασκεί κριτική στους προκατόχους της,  γιατί την κριτική αυτή την άσκησε ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Τέλος για τη δημιουργία των κλειστών προσφυγικών κέντρων, τα οποία εξήγγειλε ότι  πρόκειται να δημιουργήσει η κυβέρνηση στα  νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,  υπαρχουν μεγάλες αντιδράσεις  από φορείς και κατοίκους των  ακριτικών μας νησιών,  διότι αφενός  ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμένουν σε αυτά είναι αρκετά μεγάλος  και αφετέρου η προώθηση περίπου είκοσι χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στην υπόλοιπη  χώρα, αν δεν σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία, δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα, δηλαδή θα  είναι δώρον άδωρον.

*Ο Ιωάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην δ/ντής ΕΛΤΑ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει