ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ: Ο Αραχωβίτης έφυγε, ο Βορίδης έρχεται…

142

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η αντιπολίτευση αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Ο υπουργός έχει προγραμματίσει διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη για αύριο και μεθαύριο, η οποία και θα κορυφωθεί με μια ευρεία σύσκεψη φορέων στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στόχος του υπουργού είναι να παρουσιάσει επίσημα όλα τα δεδομένα, να εξηγήσει αναλυτικότερα τις δυνατότητες καταβολής αποζημιώσεων, αλλά και να προχωρήσει μια διαδικασία ενεργοποίησης όλων των συναρμόδιων, προκειμένου τα φετινά καταστροφικά φαινόμενα να εξαλειφθούν ή να μειωθούν.

Κι ενώ οι παραγωγικοί φορείς, η Περιφέρεια και οι εκπρόσωποι φορέων σβήνουν και γράφουν, προκειμένου να ετοιμάσουν έναν πλήρη φάκελο θέσεων και να στοιχειωθετήσουν αιτίες, αλλά και προτάσεις, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο όμως και το ΚΚΕ προχωρούν στην αντεπίθεση ασκώντας δριμεία κριτική.

Στο πλαίσιο χθεσινής επίσκεψης του στο Ηράκλειο, μάλιστα, ο πρώην Υπουργός και νυν τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, έκανε λόγο για ολιγωρία της κυβέρνησης, αφού αντίστοιχα με τα φετινά προβλήματα είχαν υπάρξει και πέρυσι.

Από τη σύσκεψη στην Ένωση ο πρώην Υπουργός και νυν τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης
Την πεποίθηση πως υπάρχουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων εξέφρασε ο πρώην υπουργός

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει την ανάδειξη του θέματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί αντίστοιχο πρόβλημα υπήρξε πέρυσι σε άλλες περιοχές της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αραχωβίτης για να προσθέσει:

«Το ότι επαναλαμβάνεται το φαινόμενο δείχνει ότι υπάρχουν βαθύτερες αιτίες όπως είναι η κλιματική κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει συνέχεια αυτού που ξεκινήσαμε, γιατί μπορεί να άλλαξε η πολιτική ηγεσία αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Δεν μας ενδιαφέρει να εκμεταλλευτούμε μικροκομματικά το πρόβλημα, αλλά μας ενδιαφέρει να στηριχθούν οι παραγωγοί και η καλλιέργεια. Εργαλεία μπορούν να αναζητηθούν είτε από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους».

Εκτός όμως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει την αντίθεση του στην πολιτική της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας τη συνήθη πρακτική αντίδρασης των διαδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα των αγροτών που πρόσκεινται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού.

«Οι βιοπαλαιστές παραγωγοί είμαστε σε απόγνωση!» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο σχετικής ανακοίνωσης των συλλογικοτήτων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όπου και προστίθεται μεταξύ άλλων:

«Λογαριάζαμε βεντέμα για να πάρουμε ανάσα από τις προηγούμενες χρονιές, και τώρα που βλέπουμε την παραγωγή μιας χρονιάς να καταστρέφεται και τους υπαίτιους να παίζουν παιχνίδια ευθυνών μεταξύ τους και «κλαίνε» υποκριτικά!

Η κυβέρνηση, που έχει την πρώτη ευθύνη για την πολιτική δακοκτονίας, την υποχρηματοδότηση και το αίσχος του κανονισμού του ΕΛΓΑ, λέει ότι τα έκανε όλα καλά και «τα ρίχνει» στην περιφέρεια, ενώ δεν παραδέχεται ότι φταίει ο δάκος, μα η κλιματική αλλαγή!

Η περιφέρεια υποκριτικά ζητάει να αποζημιωθούμε, ενώ έχει ευθύνη για τη διαχείριση του προγράμματος δακοκτονίας, «τα ρίχνει» στο υπουργείο, και την ίδια ώρα μας λέει προκλητικά ότι δεν πληρώνουμε αρκετά για να καλυφθεί το κόστος του προγράμματος».

Οι αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ υποστηρίζουν πως είναι καθηλωμένοι στα λιόφυτα και πνιγμένοι στα χρέη, αγωνιώντας για τους κόπους μιας χρονιάς, όμως πρέπει οργανωμένα και συλλογικά να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση να φέρει αποτελέσματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει