Μαθηματικός και δεινός ψαροντουφεκάς βρήκε τη βόμβα ανατολικά του Αρίνα

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΧΘΕΣ Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ

6.038
μία βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε στην περιοχή του Αρίνα
Η βόμβα είχε βρεθεί από τον περασμένο Ιούλιο

Παρέα… στους λουόμενους έκανε για δεκαετίες μία βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε στην περιοχή του Αρίνα τον περασμένο Ιούλιο και χθες εξουδετερώθηκε από κλιμάκιο βατραχανθρώπων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο μαθηματικός του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, ψαροντουφεκάς, κ. Αλέξανδρος Συγκελάκης
Ο κ. Συγκελάκης

Τη βόμβα είχε ανακαλύψει ο μαθηματικός του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, ψαροντουφεκάς, κ. Αλέξανδρος Συγκελάκης, ο οποίος στις 16 Ιουλίου ειδοποίησε τις λιμενικές Αρχές, που κινητοποιήθηκαν αμέσως.

Ο κ. Συγκελάκης αναφέρει στην «Π» πως πρώτη φορά την είχε δει πριν από κάποια χρόνια, ωστόσο μόλις τον περασμένο Ιούλιο κατάφερε να επιστρέψει στο συγκεκριμένο σημείο και να σημειώσει την τοποθεσία προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους.

Έτσι, στις 17 Ιουλίου, βρέθηκαν στην παραλία ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού προκειμένου να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για πολεμικό υλικό και, στη συνέχεια, ενημέρωσαν το Πολεμικό Ναυτικό που είναι και αρμόδιο για την εξουδετέρωση των οβίδων.

Ο κ. Συγκελάκης, ο οποίος είναι μέλος του συλλόγου ψαροντουφεκάδων, αναφέρει πως είναι συχνό φαινόμενο να ειδοποιούνται οι Αρχές για αντικείμενα που, τελικά, αποδεικνύεται πως δεν είναι βόμβες αλλά… απλοί σωλήνες.

Λίγες βδομάδες αργότερα, περίπου στις αρχές Αυγούστου, πήγαν στην περιοχή άτομα από τα Χανιά, από το Πολεμικό Ναυτικό, που απέκλεισαν το σημείο, όμως, τελικά, δεν προχώρησαν τότε στην εξουδετέρωση της βόμβας γιατί έπρεπε να υπάρχει πρώτα συνεννόηση με την Αρχαιολογία.

Η ελεγχόμενη έκρηξη βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε στην περιοχή του Αρίνα
Η ελεγχόμενη έκρηξη έγινε χθες το πρωί

Έτσι, χθες, έγινε ελεγχόμενη έκρηξη μικρής έκτασης, για την προστασία ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση.

Ο κ. Συγκελάκης παραδέχεται πως ανησυχούσε όλο αυτό το διάστημα, διότι πρόκειται για μια πολυσύχναστη παραλία, όπου, μάλιστα, είχε τοποθετηθεί σημαδούρα που υποδείκνυε το ακριβές σημείο που ήταν η βόμβα, με αποτέλεσμα να γίνεται πόλος έλξης για τους περίεργους.

Πριν από δύο μέρες, δέχτηκε τηλεφώνημα από τις αρμόδιες Αρχές, που τον ενημέρωσαν ότι θα γίνει η επιχείρηση και να είναι σε επιφυλακή, αν τυχόν χρειαστεί να υποδείξει ξανά το μέρος γιατί λόγω της κακοκαιρίας και του διαστήματος που μεσολάβησε, μπορεί η σημαδούρα να είχε μετακινηθεί και να ήταν δύσκολο να εντοπιστεί ξανά η βόμβα.

Σε ερώτηση της «Π», απαντά πως πολλοί είναι οι ψαροντουφεκάδες που βρίσκουν αντίστοιχου ενδιαφέροντος αντικείμενα ενώ, όπως τον ενημέρωσαν, το Πολεμικό Ναυτικό, τη βδομάδα που εκείνος επικοινώνησε με τις αρχές, είχε ενημερωθεί για τρεις βόμβες σε διαφορετικά σημεία.

Ο ίδιος αναφέρει πως η βόμβα ήταν θαμμένη σε βάθος έξι μέτρων, όχι στην κεντρική παραλία του Αρίνα, αλλά στη δεξιά πλευρά, προς του Κοκκίνη. Οι κάτοικοι πάντως χθες της περιοχής άκουσαν… για τα καλά την έκρηξη.

Στην περιοχή είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα από λιμενικούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει