Ο Τσουκάτος και οι άλλοι – Αθώοι και ένοχοι

“ΑΥΛΑΙΑ” ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

128

Την καταδίκη 22 κατηγορουμένων για την υπόθεση με τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, αποφάσισε το Δικαστήριο μετά από πολύχρονη δίκη και δεκατέσσερα  χρόνια μετά από τότε που ξεκίνησαν από τη Δικαιοσύνη οι έρευνες για την υπόθεση.

Μεταξύ εκείνων που κρίθηκαν ένοχοι είναι πρώην στελέχη της Siemens Hellas, όπως οι Μιχάλης Χριστοφοράκος έχει διαφύγει στη Γερμανία και έχει δικαστεί εκεί Χρήστος Καραβέλας, που δεν έχει εντοπιστεί μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό, και στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως Μικαέλ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σικάτσεκ και άλλοι.

Όσοι καταδικάστηκαν κρίθηκαν ένοχοι για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» μεταξύ των οποίων και πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και τραπεζικά στελέχη, όπως ο Φάνης Λυγινός και Κλωντ Όστβαλντ, που επίσης καταζητείται από τότε που διέφυγε παραβιάζοντας το «βραχιολάκι».

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος που είχε κατηγορηθεί στη δίκη αυτή για ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, τα οποία, όπως είχε πει από την αρχή, έδωσε στο κομματικό ταμείο, απαλλάχθηκε διότι το αδίκημά του, πέραν όλων των άλλων, είχε και παραγραφεί.

Επίσης το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση έπαυσε τη δίωξη για δωροδοκία μετά τις τελευταίες νομοθετικές τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που αφορούν και στο αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμο, Βασίλη Τυρογαλά και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη.

Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι, ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ έρχεται τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα “μαύρα” ταμεία της Siemens από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο Θεόδωρος Τσουκάτος στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη δίκη, αφού ευχαρίστησε τον δικηγόρο του Διονύση Γκούσκο, δήλωσε: «Πήρα την πολιτική ευθύνη λέγοντας την αλήθεια και η δικαίωση ήρθε μετά από 11 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των 11 χρόνων απολύτως μόνος (με ελάχιστες εξαιρέσεις δημόσιας στήριξης από τους συναγωνιστές μου) δέχτηκα σιωπηλά συκοφαντίες, ψέματα, διαστρεβλώσεις. Με πίκρα τα αφήνω όλα πίσω. Ελπίζω και εύχομαι μία από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις να αφορά τη διαφάνεια και το πολιτικό χρήμα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει