1ο βραβείο στο Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι

ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

1.738

Το Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι απέσπασε το 1ο βραβείο στον 3ο κατά σειρά Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Διαγωνισμό με θέμα τον “Ποντιακό Ελληνισμό: μνήμες και όνειρα, παρόν και μέλλον’’, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Η τελετή  βράβευση πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την  περασμένη βδομάδα.

Τα παιδιά με την εμπνευσμένη από παράδοση καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Νηπιαγωγείου άγγιξαν βαθιές πτυχές του ποντιακού πολιτισμού. Διάβασαν, μοίρασαν ρόλους, έπαιξαν κι αγωνίστηκαν για να παραμείνουν άσβεστες οι μνήμες του Ποντιακού Ελληνισμού.

1ο βραβείο στο Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι

Επιπλέον, τα παιδιά μπόρεσαν και διέκριναν διαφορές μα κυρίως ομοιότητες με την παράδοση της Κρήτης. Έφτιαξαν μαντινάδες και χόρεψαν σιγανό. Δοκίμασαν τοπικά εδέσματα, όπως οτία, και έπαιξαν ποντιακά παιχνίδια (Κοσού και Αϊτένς).

Επισκέφτηκαν την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Ν. Ηρακλείου και πήραν συνέντευξη από τα μέλη της. Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου είδαν από κοντά ποντιακές φορεσιές, ποντιακά μουσικά όργανα, ενώ μπόρεσαν με ευκολία να αποστηθίσουν λέξεις της ποντικής διαλέκτου (τερώ, καλατσεύω, αγκάλιν, κλπ).

«Σε μια εποχή – επισημαίνει η  προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου κ. Ζωή Σταυρακάκη – που οι αξίες και ήθη εκφυλίζονται, συνιστά τιμή για το συγκεκριμένο σχολείο, καθώς καθιστά σαφές πως από τη νηπιακή κιόλας ηλικία οφείλουμε να γνωρίζουμε τα ήθη και τα έθιμα και την παράδοση ενός λαού που έχει προσφέρει τόσα πολλά στον Ελληνισμό. Όπως τα ψηλά δέντρα αντέχουν στον χρόνο, γιατί στηρίζονται στις βαθιές ρίζες τούς, έτσι κι ο ποντιακός πολιτισμός θα μείνει αλησμόνητος, μονάχα αν ριζώσει βαθιά στις καρδιές μας.

“Πόντος και Κρήτη, δυο λαοί τα άκρα της Ελλάδας, απέχουν σε απόσταση νικούν σε ομορφάδα.”

Αξίζουν λοιπόν τα πιο θερμά συγχαρητήρια στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στους γονείς και στα παιδιά του σχολείου αυτού, καθώς αποτελούν τη μαγιά για τη διαιώνιση της ελληνικής μας παράδοση».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει