Σε “ομηρεία” οι νέοι γιατροί

180

Σε “ομηρεία” βρίσκονται οι νέοι γιατροί που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή μετά το 2014 αφού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις για ειδικότητα, αν δεν έχουν κάνει το αγροτικό τους.

“Πρόκειται για μια ασυμφωνία νόμου και υπουργικής απόφασης που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα” τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, που ζητά την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Σύλλογος τονίζει:

“Σε μία «περίεργη» ομηρεία βρίσκονται οι νέοι γιατροί που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή μετά το 2014. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο 4368/2016 ΦΕΚ 21/Α/21-2-2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι γιατροί οι οποίοι ήθελαν να μείνουν στη χώρα για να κάνουν την ειδικότητά τους, όφειλαν να έχουν εκπληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, πριν από τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Ο ίδιος νόμος, στο ίδιο άρθρο, εξαιρούσε από την υποχρέωση αυτή τους γιατρούς που είχαν αποφοιτήσει πριν από την έναρξη της ισχύος του (άρθρο 44, παρ.δ), δίδοντας με αυτόν τον τρόπο κίνητρο στους νέους συναδέλφους να ξεκινήσουν άμεσα ειδικότητα, αφού οι λίστες σε αρκετές ειδικότητες ήταν κενές.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέοι γιατροί (μόνο στον Ιατρικό Συλλόγο Ηρακλείου υπερβαίνουν τους 50!) να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους, γνωρίζοντας ότι θα δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν τον τίτλο της ειδικότητάς τους, χωρίς να είναι προαπαιτούμενη η υπηρεσία υπαίθρου (ν.4368/2016 ΦΕΚ 21/Α/21-2-2016, άρθρο 44, παρ.δ).

Όλα αυτά μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν με απόφασή του, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας (Γ5α/Γ.Π. οικ. 24768 , ΦΕΚ 1373 Β’/ 22.4.2019), όρισε ότι οι γιατροί που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μετά την 18.11.2013, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της ειδικότητάς τους, θα έπρεπε να προσκομίσουν βεβαίωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.

Ως συνέπεια αυτής την υπουργικής απόφασης, όλοι αυτοί οι νέοι γιατροί που είχαν ξεκινήσει την ειδικότητά τους αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, χωρίς να έχουν εκπληρώσει την υπηρεσία υπαίθρου, αφού δεν ήταν προαπαιτούμενη τότε, βρέθηκαν να μην μπορούν να δώσουν εξετάσεις ειδικότητας, γιατί απλώς είναι πλέον απαιτητή η βεβαίωση εκπλήρωσής της (!)”.

Ο Σύλλογος καταλήγει:

“Κύριε υπουργέ,

ως έμπρακτη απόδειξη σεβασμού στους νέους συναδέλφους που επέλεξαν να παραμείνουν στη χώρα και για την αποκατάσταση της αδικίας απέναντί τους, ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της ειδικότητάς τους, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της υπηρεσίας υπαίθρου. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει