ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ: Από γιαπί έγινε… οικοδομή, αλλά όχι ακόμη σχολείο!

682

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ: Από γιαπί έγινε... οικοδομή

Γιαπί το άφησαν, οικοδομή το βρίσκουν το κτήριο του Καπετανάκειου σήμερα οι εκατοντάδες μαθητές του που θα δώσουν το «παρών» στον αγιασμό του σχολείου. Η εικόνα με τις σκαλωσιές και τους εργάτες να τρέχουν πανικόβλητοι να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα είναι αποκαρδιωτική.

ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΕΙΟ: Ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε δεσμευτεί το 2017 ότι μία χρονιά αργότερα θα γινόταν αγιασμός στο νέο κτήριο
Ο δήμαρχος Ηρακλείου είχε δεσμευτεί το 2017 ότι μία χρονιά αργότερα θα γινόταν αγιασμός στο νέο κτήριο

Μπορεί τους τελευταίους μήνες οι εμπλεκόμενοι φορείς να… έδωσαν τα ρέστα τους και να «έτρεξαν» τις εργασίες, όμως, ό,τι δεν έγινε μια δεκαετία δεν ήταν εφικτό να συμβεί μέσα σε ένα καλοκαίρι.

Η δέσμευση του δημάρχου Ηρακλείου, κ. Βασίλη Λαμπρινού, τον Σεπτέμβριο του 2017 ότι ο αγιασμός του 2018 θα γινόταν στο νέο κτήριο, υλοποιείται σήμερα, χωρίς, όμως, τυμπανοκρουσίες.

Ο κ. Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Νίκο Αγγελάκη, θα βρίσκεται στον αγιασμό του σχολείου σήμερα στις 10 το πρωί και αναμένεται να γίνει δέκτης παραπόνων από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

Σημειώνεται ότι εσωτερικά το κτήριο είναι σχεδόν πλήρες, όμως, υπάρχουν ακόμα λειτουργικά προβλήματα που, μεταξύ άλλων, αφορούν στις τουαλέτες του σχολείου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Δήμος Ηρακλείου, η θερμοπρόσοψη θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα ενώ ως τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος και ο αύλειος χώρος στο σύνολό του.

Μάθημα και εργασίες, ακόμα μια χρονιά!

Εξακολουθεί να είναι εργοτάξιο, λοιπόν, και οι μαθητές θα λύνουν ασκήσεις μαθηματικών ή θα γράφουν έκθεση παρέα με τους εργάτες!

Η διευθύντρια του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Κατερίνα Χατζάκη, αναφέρει στην «Π» πως «σύμφωνα με όσα έχουμε περάσει είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί, επιτέλους, είμαστε στον χώρο μας, τον καθαρίζουμε, τον φτιάχνουμε και προσπαθούμε να το κάνουμε λειτουργικό».

Η διευθύντρια του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Κατερίνα Χατζάκη
Η κ. Χατζάκη

Όπως λέει, ακόμα και χθες, ένας μαραγκός διόρθωνε κάποια θρανία, όλα τα έπιπλα έμπαιναν στις τάξεις, οι πίνακες έπαιρναν τις θέσεις τους στους τοίχους και όλοι δούλευαν μέχρι αργά, κάτι που θα γίνει και σήμερα για να μπορέσουν οι μαθητές αύριο, Πέμπτη, να ξεκινήσουν μαθήματα.

«Δουλεύουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με πολύ άγχος αλλά κάνουμε τα πάντα για να μην εκτεθούμε στα παιδιά και τους γονείς. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, «τρέχουν» οι εργασίες πυρετωδώς. Όμως, έχουμε πρόβλημα με το τηλεφωνικό μας κέντρο, με το φαξ, το κουδούνι… Είναι λεπτομέρειες.

Εσωτερικά, το κτήριο καθαρίστηκε και βάφτηκε, τα παράθυρα και οι πόρτες είναι έτοιμες αλλά το σχολείο χρειάζεται κάποια πράγματα ακόμα.

Στις τουαλέτες δεν είχαν κάνει πρόβλεψη για εξαερισμό, είναι εσωτερικές και είναι κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, πρέπει να μπουν κάποιες σχάρες στα πατώματα…», περιγράφει η κ. Χατζάκη.

 

Εργοτάξιο, για ακόμα μια χρονιά, παραμένει το Καπετανάκειο
Εργοτάξιο, για ακόμα μια χρονιά, παραμένει το Καπετανάκειο

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, η θερμοπρόσοψη σε κάποια σημεία θα είναι έτοιμη ως το τέλος του μήνα και θα ακολουθήσει το βορεινό μέρος.

Χθες, αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων Μαθητών του Δ. Ηρακλείου συναντήθηκε με τη Διεύθυνση του 1ου Λυκείου για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των εργασιών στο σχολείο.

«Διαπιστώθηκε ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής Αρχής, το σχολείο παραμένει εργοτάξιο με μεγάλο μέρος του σχολείου να βρίσκεται υπό κατασκευή, δηλαδή ο εξωτερικός περιβάλλοντας χώρος καθώς και όλες οι προσόψεις του σχολείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των παιδιών και την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Μάλιστα, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Οκτωβρίου που πρέπει να παραδοθεί το έργο. Δηλαδή οι μαθητές θα κάνουν μάθημα για ένα μήνα μέσα στη σκόνη και τα κομπρεσέρ με τους οικοδόμους να δουλεύουν έξω από τα παράθυρα.

Επίσης όπως μας ενημέρωσε η διευθύντρια του σχολείου, δημιουργούνται προβλήματα με το «καλημέρα», αφού τα τμήματα του σχολείου είναι περισσότερα από τις αίθουσες. Αυτό θα οδηγήσει σε συγχώνευση τμημάτων και δημιουργία τάξεων με 28  μαθητές και μάλιστα σε αίθουσες που δεν κάνουν για τόσα παιδιά, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος τμήμα να μην έχει την αίθουσά του αλλά να περιφέρεται από τάξη σε τάξη ανά διδακτική ώρα.

Επίσης δεν έλειψαν και άλλες αστοχίες κατά την κατασκευή του κτηρίου για τις οποίες πρέπει να παρθούν διορθωτικά μέτρα.

Θεωρούμε σημαντικό ότι ακόμα και αυτή η πρόοδος που έχει γίνει στο σχολείο, αφού οι μαθητές θα μπουν στο καινούργιο κτήριο μετά από τόσα χρόνια, δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν υπήρχε οργανωμένη παρέμβαση και διεκδίκηση από τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως για την κατάσταση αυτή και τους κινδύνους που απορρέουν, ακέραια ευθύνη φέρει η δημοτική Αρχή και ο προγραμματισμός του έργου που δεν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Βέβαια το Καπετανάκειο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο τεράστιο κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία του Δήμου Ηρακλείου ως αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις πλάτες των δημοτικών Αρχών» αναφέρει η ένωση.

Ζητά να μην υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση αλλά επίσπευση των εργασιών και άμεσα παράδοση του έργου, με επίλυση του προβλήματος της στέγασης των τμημάτων που περισσεύουν χωρίς τη συγχώνευση τμημάτων και να παρθούν όλα αυτά τα διορθωτικά μέτρα στις αστοχίες της κατασκευής που έχουν εντοπιστεί από τη Διεύθυνση του σχολείου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει