ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σε χωριά και οικισμούς η αναζήτηση κατοικίας

1.755

Με αγώνα δρόμου μοιάζει η προσπάθεια να βρει κάποιος σπίτι να ενοικιάσει στο Ηράκλειο.
Τα είναι ενοίκια είναι υψηλά, οι διαθέσιμες κατοικίες πολύ λίγες και αρκετοί είναι εκείνοι που καταλήγουν να ψάχνουν σπίτι σε χωριά και οικισμούς που είναι κοντά στο Ηράκλειο για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους.

Άρτεμις Μαυράκη
Η κα Άρτεμις Μαυράκη

“Η κατάσταση είναι ασφυκτική” είπε στην “Π” η πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Ανατολικής Κρήτης Άρτεμις Μαυράκη, σημειώνοντας ότι οι υποψήφιοι ενοικιαστές συμβιβάζονται πλέον και με σπίτια εκτός Ηρακλείου σε περιοχές όπως είναι για παράδειγμα το Σκαλάνι, οι Γούρνες, οι Βασιλειές.

Η κα Μαυράκη επισήμανε ότι τα σπίτια που ενοικιάζονται είναι πολύ λίγα και με αυξημένα μισθώματα.

Για παράδειγμα, εκτός του κέντρου της πόλης το μίσθωμα για ένα 4άρι είναι άνω των 600 ευρώ, για ένα 3άρι 450-550 ευρώ, για μια μονόχωρη γκαρσονιέρα 200-250 ευρώ, για μια δίχωρη 280-350 ευρώ.

Ήταν στα αζήτητα αλλά τώρα ενοικιάζονται

Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα ενοικιάζονται και πολύ παλαιά σπίτια που στο παρελθόν ήταν στα αζήτητα. “Τους κάνουν ένα μικρό φρεσκάρισμα και τα ενοικιάζουν” σημείωσε.

Η κατάσταση θα εξισορροπήσει όταν αρχίσει η ανοικοδόμηση κεντρικών κατοικιών και όταν αρκετοί ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε πλατφόρμες τύπου airbnb επιστρέψουν στην αστική μίσθωση” είπε προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή της αυτό θα γίνει σε περίπου 1-2 χρόνια.

Καλή περίοδος για αγορές πριν ανέβουν οι τιμές

Όσον αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, η πρόεδρος των μεσιτών ανέφερε ότι ήδη οι τιμές στην Κρήτη έχουν αυξηθεί κατά 5%-7% και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τον επόμενο χρόνο.

Σήμερα οι τιμές για ένα νεόδμητο σπίτι υπερβαίνουν τα 2.500 το τ.μ., ενώ  είναι άνω των 2.000 ευρώ το τ.μ. ακόμη και σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Όσον αφορά σε κατοικίες 15ετίας, είναι άνω των 1.200-1.700 ευρώ εντός κέντρου και από 1.000 ευρώ το τ.μ. για περιοχές εκτός κέντρου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει