Στο χωριό με τους συγγενείς και στην παραλία με φίλους

Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΩΝ

81

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζουν και φέτος οι Ηρακλειώτες την ημέρα της Παναγίας, το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», με πολλούς να αναχωρούν προς τους τόπους καταγωγής τους και άλλους να παραμένουν στις πόλεις, όπου διαμένουν μόνιμα. Αύγουστος σημαίνει ήλιος και διακοπές, αλλά ιδιαίτερα στην Κρήτη είναι ο μήνας που χαρακτηρίζεται για τα πανηγύρια και τα γλέντια σε διάφορα μέρη του νησιού.

Ο κ. Βασίλης Δεσποτάκης
Η Μαρία Ασμαργιαννάκη
Η Νίκη Φραγκιαδάκη
Η Αλίκη Καρδάση

Πολλοί Ηρακλειώτες εκμεταλλεύονται αυτές τις άγιες μέρες για να ξεκουραστούν και να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους, συσφίγγοντας τις σχέσεις τους με συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα. Ένα παράδειγμα αποτελεί η κ. Αρετή Βασιλάκη, η οποία επιλέγει να περάσει ανήμερα της Παναγίας στον τόπο καταγωγής της, τη Βιάννο, όπως και κάθε χρόνο με τη συντροφιά της οικογένειάς της. Η ίδια αναφέρει: «Κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε ένα μοναστήρι κοντά στη Βιάννο και το μεσημέρι επιλέγουμε να τρώμε οικογενειακά στο σπίτι».

Επιπλέον, ο κ. Βασίλης Δεσποτάκης μιλώντας στην «Π» μάς λέει ότι «ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια ευκαιρία για μικρές εξορμήσεις και για μπάνια στη θάλασσα με συγγενείς και φίλους». Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι την ημέρα της Παναγίας θα επισκεφθεί την Πολυθέα Πεδιάδος, όπου θα συμμετέχει με την παρουσία του στο έθιμο του γλεντιού του χωριού, στο οποίο υπάρχει η Εκκλησία της Παναγίας στην πλατεία.

Συναντήσαμε και πολλούς οι οποίοι προτιμούν να πάνε διακοπές με την οικογένειά τους σε κάποιο μέρος της επιλογής τους ή σε κάποιο πανηγύρι από αυτά που διοργανώνονται σε πολλά μέρη της Κρήτης, όπως η κ. Μαρία Ψωμά, η οποία αναφέρει: «Φέτος προτιμάω να πάω διακοπές με τον άντρα μου, καθώς έχω μερικές μέρες άδεια, για να περάσω λίγες μέρες χαλάρωσης και ηρεμίας».

Διακοπές και πανηγύρια, όμως, μοιάζουν με άπιαστο όνειρο για αυτούς που δουλεύουν και δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν, να περάσουν λίγο χρόνο με τα συγγενικά τους πρόσωπα και τους φίλους τους και να τιμήσουν τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού. Πολλοί είναι αυτοί που θα παραμείνουν στο Ηράκλειο φέτος τον Δεκαπενταύγουστο και δεν θα συμμετέχουν ούτε στα έθιμα της μεγάλης γιορτής, καθώς δεν νήστεψαν και δεν σκοπεύουν να πάνε ούτε στην εκκλησία ούτε σε κάποιο γλέντι είτε επειδή εργάζονται είτε για κάποιους άλλους, προσωπικούς λόγους. Παραδείγματα αποτελούν η κ. Μαριάνθη Ψαράκη και η κ. Μαρία Ραπτάκη, οι οποίες θα μείνουν στο Ηράκλειο για να περάσουν την ημέρα με συγγενείς και φίλους.

Το ίδιο σκοπεύουν να κάνουν και οι κ. Μαρία Ασμαργιαννάκη και κ. Αλίκη Καρδάση, οι οποίες τονίζουν ότι δεν θα πάνε πουθενά φέτος και θα περάσουν αυτές τις γιορτινές μέρες με τις οικογένειές τους.

Τέλος, η κ. Νίκη Φραγκιαδάκη, μιλώντας στην «Π» αναφέρει ότι ο Δεκαπενταύγουστος θα τη βρει με την οικογένειά της, πηγαίνοντας απλώς στην εκκλησία και τρώγοντας παραδοσιακά στο σπίτι της στο Ηράκλειο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει