Αναστάτωση στο Μαλεβίζι για την προσχολική αγωγή

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ

188

Αναστάτωση και οργή έχει προκαλέσει η αναστολή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών αποφάσισαν να αναστείλουν χωρίς καμία επαρκή αιτιολόγηση, αλλά και χωρίς κάποια σχετική ενημέρωση, την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 13 Δήμους της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος Μαλεβιζίου.

Αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός πως τόσο η δημοτική αρχή του Μαλεβιζίου,  η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, είχαν λάβει σαφή θέση και ασφαλώς υπέρ της εφαρμογής ως προς την υποχρεωτικότητα της δίχρονης εκπαίδευσης για το νηπιαγωγείο από το σχολικό έτος 2019 – 2020.

Με μια σκληρή ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο μέτρο, ζητώντας παράλληλα απ’ όλους τους συναρμόδιους φορείς να λάβουν θέση επί του θέματος.

«Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών αναστέλλουν χωρίς καμία αιτιολόγηση αλλά και δίχως να έχει προηγηθεί απολύτως καμία ενημέρωση προς τη Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ), την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης  σε 13 δήμους της χώρας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και προστίθεται:

«Στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνεται ο Δήμος Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου, παρά το γεγονός πως τόσο η δημοτική αρχή όσο και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης είχαν πάρει σαφή θέση για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του δίχρονου νηπιαγωγείου από το σχολικό έτος 2019-2020.

Η αναστολή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δ. Μαλεβιζίου βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και στην τελευταία συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των δήμων και τις Υφυπουργούς Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου και Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε, η δημοτική αρχή του Δ. Μαλεβιζίου τόνισε πως είναι εξασφαλισμένη η στέγαση των 85 προνηπίων στις αίθουσες του κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου – αίθουσες που απελευθερώνονται με την μεταφορά των μαθητών του δημοτικού σε νέο κτίριο –. Είναι δε χαρακτηριστικό το γεγονός πως βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδικασία τοποθέτησης πέντε νέων αιθουσών και η προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής (τραπέζια, καθίσματα κ.ά)».

Ο Σύλλογος καταλήγει στην ανακοίνωση του ζητώντας:

  • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση και να εφαρμοστεί κανονικά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο Δήμο Μαλεβίζιου.
  • Η τωρινή δημοτική αρχή όσο και η νέα να τοποθετηθούν άμεσα και επίσημα στο ζήτημα.
  • Τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος να καταγγείλει άμεσα την πρακτική του Υπουργείου Παιδείας που ναρκοθετεί μία από τις σημαντικότερες παιδαγωγικές και κοινωνικές κατακτήσεις του Κλάδου.
  • Τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου να παρέμβουν και να πάρουν θέση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει