Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΜΑ: Σε εγρήγορση η Κρήτη για τις πυρκαγιές

97

Την ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης έφεραν οι καταστροφικές φωτιές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι φωτιές σε Αχαΐα και Ελαφόνησο σε συνδυασμό με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς που παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο λόγω των ισχυρών ανέμων, που δεν θα περιοριστούν με βάση την πρόγνωση του καιρού μέσα στην εβδομάδα, ανάγκασαν την Περιφέρεια Κρήτης να λειτουργήσει προληπτικά και να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 11.00 το πρωί. Θέμα της συνεδρίασης είναι «Πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο αντιπυρικής προστασίας για όλο το νησί, έχοντας προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις περισσότερων από 8 εκατομμυρίων ευρώ για ανανέωση εξοπλισμών.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει πλέον ένα επιχειρησιακά έτοιμο ελικόπτερο τύπου Ericsson που έχει τη βάση του στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, ωστόσο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει την ευελιξία και την ικανότητα να επιχειρήσει σε ολόκληρο το νησί. Το Πυροσβεστικό Σώμα παράλληλα έχει προχωρήσει σε έναν νέου τύπου σχεδιασμό με διασπορά δυνάμεων και οχημάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, με τρόπο που να είναι ευκολότερη η μαζική επιχειρησιακή παρέμβαση σε περίπτωση πιθανής πυρκαγιάς και η αντιμετώπιση από την έναρξή της.

Βέβαια, ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός κρίνεται εκ του αποτελέσματος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα στοιχεία της φύσης ή τη μανία τους, ωστόσο σε επίπεδο τουλάχιστον προετοιμασίας και πρόληψης φαίνεται πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπάρξει μια σωστή αντιμετώπιση οποιουδήποτε επικίνδυνου φαινομένου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει