Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι με τα συνεχή ρίχτερ της Κρήτης

ΝΕΑ ΔΟΝΗΣΗ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΝΗΣΙ

155

Αρκετές φορές έχει «ταρακουνηθεί» το τελευταίο διάστημα η Κρήτη, με την πιο πρόσφατη δόνηση να σημειώνεται λίγο πριν τις 11.00 χθες μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Παρ’ όλα αυτά, με βάση τους ειδικούς επιστήμονες, ο χθεσινός σεισμός δεν συνδέεται με τους προηγούμενους, αφού πραγματοποιήθηκε στο σημείο τριβής της αφρικανικής με την ευρωπαϊκή πλάκα. Ένα ακόμα «θετικό» χαρακτηριστικό της χθεσινής δόνησης είναι το ότι πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο εστιακό βάθος, 36 χιλιομέτρων, και παρά το γεγονός πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη, δεν σημειώθηκαν ζημιές, ούτε όμως και σοβαροί τραυματισμοί.

«Εξαιτίας του εστιακού βάθους, απομειώνονται πολύ οι εντάσεις προς την επιφάνεια. Επίσης, δεν αναμένεται να υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία ενώ το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό» ανέφερε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η συγκεκριμένη δόνηση η οποία ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν έχει καμία συσχέτιση με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

«Όλη αυτή η δραστηριότητα που έχουμε στον ελληνικό χώρο το τελευταίο διάστημα, απαρτίζεται από γεγονότα που το καθένα έχει τελείως διαφορετική γεωδυναμική υπόσταση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία γενικότερη διέγερση αλλά ανεξάρτητα γεγονότα» σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το συγκεκριμένο ρήγμα που προκάλεσε τον χθεσινό σεισμό, δεν έχει ιστορικό, όπως τα επιφανειακά ρήγματα, οπότε δεν μπορεί και να χαρτογραφηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 68 χιλιόμετρα βόρεια του Αγίου Νικολάου, με εστιακό βάθος στα 36 χιλιόμετρα. Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν για 4,6 ρίχτερ ενώ λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε στα 4,7 ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και προχθές στη νότια Κρήτη. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν 75 χιλιόμετρα νότια και νοτιοανατολικά του Τυμπακίου, με εστιακό βάθος 18 χιλιομέτρων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει