Δύο στις τρεις επιχειρήσεις στην Κρήτη φοροδιαφεύγουν 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ «ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ» ΣΕ ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΕΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡ

234

Σε ποιες επιχειρήσεις μπήκαν «λουκέτο» και ειδικά πρόστιμα 

Ακόμα και πασίγνωστες επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης βρέθηκαν στο… μάτι της σαρωτικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Μίνωας» που εκτυλίχθηκε τα προηγούμενα 24ωρα στην Κρήτη, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να είναι  αμείλικτοι στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως ξενοδοχείων, οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι και προαποφασισμένοι, αφού οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνονταν σε «λίστα» ως ύποπτες μεγάλου ποσοστού  φοροδιαφυγής με βάση το σύστημα ανάλυσης υψηλού ρίσκου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι… αμελούσαν να εκδίδουν τιμολόγια ακόμα και για ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε λιγότερες από 96 ώρες οι 45 ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής από Αθήνα και Κρήτη «ξεσκόνισαν» περίπου 300 με 400 επιχειρήσεις και βεβαίωσαν περισσότερες από 1.000 παραβάσεις με τα ποσά της φορολογητέας ύλης που είχαν αποκρύψει να υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν

Είναι εντυπωσιακό ότι με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΥΕΔΔΕ προκύπτει ότι δύο στις τρεις επιχειρήσεις στην Κρήτη φοροδιαφεύγουν με το ποσοστό της φοροδιαφυγής να αγγίζει το 70%. Και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν έχουν ακόμα γίνει  γνωστά τα αποτελέσματα των ελέγχων της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και των τελωνειακών Αρχών.

Σε λιγότερο από τέσσερα 24ωρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έκαναν «φύλλο και φτερό» περισσότερες από 100 επιχειρήσεις στον νομό Ηρακλείου, έλεγξαν άλλες τόσες στα Χανιά, περίπου 80 στο Ρέθυμνο, ενώ στο Λασίθι έγιναν λιγότεροι έλεγχοι.

Υπήρξε επιχείρηση στη Χερσόνησο που οι ελεγκτές βεβαίωσαν 212 (!) παραβάσεις.

Επίσης γνωστό κατάστημα εστίασης στον νομό Ηρακλείου  γλίτωσε το λουκέτο επειδή συλλειτουργεί με ξενοδοχείο και στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται ειδικό πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ.

Στα Χανιά οι ελεγκτές έκλεισαν τέσσερις επιχειρήσεις (η μία πασίγνωστη σε τουριστική περιοχή-”κράχτη”) και σε δύο ακόμα επιβλήθηκαν ειδικά πρόστιμα, στο Ηράκλειο έβαλαν λουκέτο σε τρεις επιχειρήσεις και επέβαλαν ειδικό πρόστιμο σε άλλη μία, ενώ στο Ρέθυμνο λουκέτο επιβλήθηκε σε τρείς και ειδικό πρόστιμο σε δύο.

Τη γλίτωσαν όσοι έκοβαν αποδείξεις

Υπήρξαν επιχειρήσεις που γλίτωσαν τον ενδελεχή έλεγχο επειδή οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι έκοβαν κανονικά αποδείξεις και έτσι προς οικονομία του χρόνου, προχώρησαν σε άλλες  δεδομένου ότι υπήρχε ασφυκτικό πλαίσιο δράσης. Όπως μας ανέφεραν, παρίσταναν τους πελάτες είτε παρατηρούσαν τις συναλλαγές από διακριτική απόσταση. Όταν έβλεπαν ότι υπήρχε συνέπεια… τραβούσαν για αλλού.

Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με τον «Μίνωα» της Κρήτης, ανάλογη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Ωρίωνας» εξελίχθηκε σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας (Πελοπόννησο, Λευκάδα, Κεφαλλονιά κλπ) όπου επίσης διαπιστώθηκε μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής, μικρότερο όμως από αυτό της Κρήτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει