Αλκοόλ και ανήλικοι σε ανάποδες… “στροφές”

ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ-ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗ ΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ

166

Κάθε προηγούμενο έχουν ξεπεράσει τα περιστατικά μέθης σε ανήλικους στην Κρήτη, αφού παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που επιχειρούνται, οι νέοι εξακολουθούν να καταναλώνουν άκριτα αλκοόλ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, πως ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ρεθύμνου, τα περιστατικά είναι πολλαπλά, χωρίς να αποκλείονται ωστόσο και οι υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης, ειδικότερα στην ενδοχώρα του νησιού και τα ορεινότερα τμήματά του.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός πως από τον Ιούλιο έως και σήμερα, τέσσερις είναι οι ανήλικου που έχουν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με οξεία μέθη, ξυπνώντας τραγικές μνήμες αντίστοιχων περιστατικών που είχαν επιφέρει ακόμα και θάνατο.

αλκοολ
Σκηνή από το σποτ ευαισθητοποίησης.

Οι νέοι, ηλικίας κάτω των 16 ετών, νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου, ενώ χρειάστηκε να παραμείνουν εντός του νοσοκομείου για παρακολούθηση από τους γιατρούς. Τα περιστατικά καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και την μεγάλη έλλειψη παιδείας και ορθής ενημέρωσης που υπάρχει κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον, αφού οι κατανάλωση αλκοόλ σε πλείστες περιπτώσεις θεωρείται δείγμα υπεροχής και ανδρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο ή έστω να ευαισθητοποιήσει γι’ αυτό μέσα από μια ταινία μικρού μήκους που στόχο έχει να συμβάλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ.

«Στροφές» είναι ο τίτλος της ταινίας, η οποία και αποτελεί συνέχεια των δράσεων του τμήματος Παιδείας του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που αφορούν στη χρήση αλκοόλ από ανήλικους. Οι προσπάθειες που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλές και σημαντικές, με δεδομένο το γεγονός πως στον συγκεκριμένο δήμο, αλλά και σε πολλούς ακόμα δήμους, ειδικότερα στην ενδοχώρα της Κρήτης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, αποτελεί κοινή πρακτική και νοείται εσφαλμένα ασφαλώς, ως δείγμα υποτιθέμενου ανδρισμού. Για το λόγο αυτό άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου έχει κηρύξει το έτος, ως έτος «Αγωγής Υγείας», στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση του κοινωνικού συνόλου εν γένει.

«Γνωρίζοντας πλέον τις βλαβερές επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, και αφού έχουν προηγηθεί σχετικές δράσεις για τη διάδοση της γνώσης αυτής, η δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια του Δήμου για κοινωνική αφύπνιση, να στείλει σαφές μήνυμα στους νέους για αποχή από την κατανάλωση του και ταυτόχρονα, να προτείνει την υιοθέτηση υγειών τρόπων  διασκέδασης και δημιουργικής εκτόνωσης» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αγίου Βασιλείου, όπου και προστίθεται:

«Σας καλούμε λοιπόν να συμβάλλουμε όλοι,   ώστε να είναι αποτελεσματικό το σχέδιο αυτό δράσης, επ΄ ωφελεία των νέων, βοηθώντας τους ταυτόχρονα να χαράξουν δρόμους που θα οδηγούν σε ένα ασφαλές αύριο αυτούς και την κοινωνία μας».

«Αναπτύσσουμε σειρά δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους» αναφέρει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταταράκης για να προσθέσει:

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ προστασίας όλων των ανηλίκων με την οργάνωση της κοινωνικής και της συνολικής ευθύνης απέναντι σε αυτή τη σύγχρονη μάστιγμα».

Δεκαπεντάχρονημε οξεία μέθη!

 Την ίδια ώρα, τα περιστατικά μέθης μεταξύ ανηλίκων στην Κρήτη, δεν λείπουν, αν και το τελευταίο κρούσμα αφορά σε αλλοδαπή, που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Χανίων μετά από κατανάλωση αρκετής ποσότητας αλκοόλ.

Πρόκειται για μία 15χρονη τουρίστρια από την Γαλλία η οποία ήπιε αρκετά κατά την βραδινή της έξοδο, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε ημιλιπόθυμη κατάσταση.

Άμεσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου τις δόθηκαν οι πρωτες βοήθειες και νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Κλινική απ’ όπου αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Το θέμα διερευνά η αστυνομία η οποία προσπαθεί να αποσαφηνίσει πώς προμηθεύτηκε η ανήλικη το αλκοόλ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει