ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Όταν η Χερσόνησος σού κλείνει το… Μάτι

221

…καθώς οι επιτήδειοι και οι μανιακοί της ιδιοκτησίας έχουν κλειδώσει κάθε υποψία αλάνας ή ελεύθερου χώρου

Μπορεί να μην κληθήκαμε ποτέ στου Κουτρούλη το γάμο, λόγω εποχής και μόνο θέλω να πιστεύω, αλλά μια ιδέα θα μπορούσαμε να πάρουμε ακόμα και σήμερα. Ένα μεσημεριανό πέρασμα Ιούλιο ή Αύγουστο από τα γραφικά Λιμανάκια της Χερσονήσου είναι αρκετό για να μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο…

Πολυκοσμία, θόρυβος, φασαρία, υπερβολή, ακαταστασία και κυκλοφοριακό χάος σαν… νεωτερισμός. Ένας απρόσκλητος καλεσμένος θα διαπίστωνε ακόμα ασφυξία, αυθαιρεσία και θα διέβλεπε έναν σοβαρό κίνδυνο αν ο μη γένοιτο έπιανε στην περιοχή μια πυρκαγιά ή μια φυσική καταστροφή.

Ο τρόπος δόμησης της περιοχής από νεόπλουτους και καταπατητές, η αδυναμία της δημοτικής Αρχής και της Πολιτείας να βάλουν κανόνες και η μανία των τελευταίων ετών ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, ενοικιαζόμενων και μικρών ξενοδοχείων να βάζουν μπάρες και αλυσίδες παντού, κλείνοντας κάθε δίοδο διαφυγής, μπορεί ν΄ αποδειχτεί καταστροφική.

Ο κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο! Από εκεί που αρχίζουν μέχρι εκεί που τελειώνουν τα γραφικά λιμανάκια, είναι ένας στενός δρόμος με παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από τις δύο πλευρές του. Αυτοκίνητα υπήρχαν και στο πρόσφατο παρελθόν και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα επίσης. Αλλά σήκωνες τα χέρια ψηλά μόνο αν στη στράτα σου συναντούσες τουριστικό λεωφορείο, που έπρεπε να κάνεις δεκάδες μανούβρες και όπισθεν για να περάσει ένας από τους δύο. Τώρα και μια «γουρούνα» (από αυτές που θα καταργούσαν ντε) να σου κάτσει στο δρόμο, την έβαψες… εγκλωβίστηκες. Να κάνεις όπισθεν; Δεν γίνεται θα βρεις τον πίσω του φρακαρισμένου δρόμου. Να κάνεις δεξιά; Θα πέσεις από το βράχο στη θάλασσα. Να κάνεις αριστερά; Θα βρεις σε μπάρα, δίχτυ ή αλυσίδα, καθώς οι επιτήδειοι και μανιακοί της ιδιοκτησίας έχουν κλειδώσει κάθε υποψία αλάνας ή ελεύθερου χώρου που με το κορεσμένο μυαλό τους σκέφτονται πώς να δομήσουν. Να κάνεις μπροστά; Μετωπική με τη «γουρούνα»! Ακόμα και οι κάθετοι δρόμοι είναι στο μαύρο τους το χάλι με τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Και κάπως έτσι χάλασαν τα Λιμανάκια και τα κάποτε ανέμελα μπάνια μας. Δυστυχώς, η Χερσόνησος έχει ένα φανταστικό προϊόν που δεν μπορεί να το προστατέψει. Βγάζει και αυτή ένα κορεσμό και μια λογική του τύπου “όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε”. Σας πρήζω και εγώ καλοκαιριάτικα αλλά αν δεν ληφθούν μέτρα και άμεσα, μπορούν να έρθουν σοβαρότερα προβλήματα στην περιοχή. Μακάρι να μην τα δουν τα μάτια μας, αλλά η απειλή μιας εκατόμβης όπως στο Μάτι της Αττικής είναι υπαρκτή.

Όχι δεν κινδυνολογούμε, απλώς περιγράφουμε (ούτε καν με γλαφυρότητα) τον εγκλωβισμό και τις συνθήκες ασφυξίας. Κάποιοι από εσάς θα το έχουν νοιώσει εξάλλου σε πρόσφατο πέρασμα τους από το … τρίγωνο των Βερμούδων. Ένα μπάνιο είπαμε να κάνουμε κι εμείς. Ε, ας μην πνιγούμε στην αυθαιρεσία, την ασυδοσία, την αδιαφορία και την κατάργηση της έννοιας του ελεύθερου χώρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει