ΗΠΑ: Το σκληρό τίμημα της οπλοκατοχής

303

Μία εβδομάδα πέρασε από το διπλό μακελειό που κόστισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Τι γίνεται, όμως, με εκείνους τους θανάτους που δεν «φτάνουν» μέχρι τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ;

Ένα παιδί σκότωσε κατά λάθος τον πατέρα του, μία γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της στο Ντάλας, ένας έφηβος σκοτώθηκε στη βεράντα του μέρα μεσημέρι. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία αμερικανικής οργάνωσης.

Όλα αυτά συνέβησαν την εβδομάδα που μεσολάβησε από την επίθεση στο φεστιβάλ Σκόρδου στο Γκίλροϊ έως το μακελειό στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Η οργάνωση Gun Violence Archive που λειτουργεί ως παρατηρητήριο της ένοπλης βίας κάνει λόγο για βίαιους θανάτους, αυτοκτονίες και ατυχήματα που μπορεί να μην φθάνουν στα πρωτοσέλιδα, όμως δείχνουν πως η ένοπλη βία στις ΗΠΑ έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. Περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι σκοτώνονται από όπλα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, δηλαδή περίπου 100 την ημέρα ή ένας κάθε 14,5 λεπτά. Το 60% των θανάτων αυτών είναι αυτοκτονίες.  Οι ΗΠΑ παραμένουν μία χώρα διχασμένη, παρά το γεγονός ότι οι φωνές για αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά όπλων δυναμώνουν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ελ Πάσο για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας από το μακελειό, το οποίο ακολούθησε και δεύτερη πολύνεκρη επίθεση στο Ντέιτον του Οχάιο.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέτο Ο Ρουρκ, ο οποίος εκτόξευσε ευθείες βολές κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πολιτικός δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρει ευθύνη με τη ρητορική που χρησιμοποιεί, αλλά και τις σκληρές πολιτικές που χρησιμοποιεί κατά των μεταναστών. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει απαντήσει, όμως ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γράψει στο Twitter μέσα στην εβδομάδα «το νέο όπλο των Δημοκρατικών είναι το παλιό τους όπλο, που δεν σταματούν να χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται υπό πίεση και δεν έχουν άλλα επιχειρήματα, ο ρατσισμός».

Την ίδια στιγμή πορείες διαμαρτυρίας έγιναν και στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Χουάρεζ του Μεξικού που βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Ελ Πάσο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει