ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

2.279

Το πλεονέκτημα του Βασίλη Λαμπρινού

Σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ενόψει της 1ης Σεπτεμβρίου, που αρχίζει η νέα δημοτική περίοδος. Και το πεδίο των συνεργασιών που έχει καλλιεργήσει από την επομένη της εκλογής του είναι γόνιμο και η τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τού δίνει το δικαίωμα να κυβερνήσει ακόμα και με 12 – που λέει ο λόγος! Είναι ξεκάθαρο ωστόσο ότι ο κ. Λαμπρινός επιδιώκει τη συναίνεση και τις συνεργασίες. Διαφορετικά, δεν θα συζητούσε και ξανασυζητούσε με τους επικεφαλής των παρατάξεων, ενώ ήξερε ότι έρχονται τροποποιήσεις.

 

Η ευχέρεια των επιλογών

Ο κ. Λαμπρινός μετά τις αλλαγές για την κυβερνησιμότητα των Δήμων, ανεξάρτητα αν τους κάνει χρήση ή όχι, δεν έχει καμία βιασύνη και άγχος για το επόμενο 20ήμερο. Έχει συζητήσει με όλους τους διαθέσιμους, έχουν ανταλλάξει έγγραφα και γνωρίζει τι θέλουν. Έτσι, έχει την ευχέρεια των καλύτερων επιλογών για το Δήμο, χωρίς το άγχος της συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού συμβούλων και της αναγκαστικής εκχώρησης αρμοδιοτήτων και θέσεων που κάποιοι ενδεχομένως ν’ απαιτούσαν γνωρίζοντας ότι ο δήμαρχος λειτουργεί υπό πίεση και είναι ξεκρέμαστος.

Η εκτροπή και η… προσφυγή

Την ίδια ώρα ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης εμφανίζεται λάβρος με τις αλλαγές που ψήφισε η Βουλή για την κυβερνησιμότητα των Δήμων και μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5.» κάνει λόγο για εκτροπή. Η ανακοίνωση της παράταξης υποστηρίζει ότι μεθοδεύτηκε η αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και προαναγγέλλει προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα, αφού πρώτα δώσει πολιτική απάντηση.

 

Ακρωτηριασμός στο εργατικό ατύχημα

Με απώλεια των ποδιών του πλήρωσε την προσπάθειά του να βγάλει το μεροκάματο ο 50χρονος άνδρας που καταπλακώθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης από κλαρκ στη διάρκεια εργασιών στο σχολείο των  Μελεσών του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιάννη Φανουργιάκη, οι γιατροί αναγκάστηκαν, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, να προχωρήσουν σε κνημιαίο ακρωτηριασμό και στα δύο κάτω άκρα. Το θέμα παρακολουθεί από κοντά το ΕΚΗ, που πιέζει στη λήψη μέτρων ασφαλείας και στην επιβολή ποινών για όσους ευθύνονται, μια και το κακό με τα εργατικά ατυχήματα στο Ηράκλειο έχει παραγίνει.

 

Δεν παίζουμε με τη φωτιά

Τρία βιντεομηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα για χρήση στην τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Κρήτης και η Πυροσβεστική.

Τα μηνύματα επιδιώκουν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών. Μέσα από τα βίντεο υπενθυμίζεται πως «μια στιγμή είναι αρκετή» για να προκληθεί τεράστια και ανεπανόρθωτη καταστροφή στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

 

@patris Σιγά μην περίμεναν τον Βρούτση για ν’ απολύσουν χωρίς λόγο! Λογαριασμό θα μας δώσουν; epitheoritis

 

Ευκαιρία να βγουν στα «κάγκελα»

Ως μάννα εξ ουρανού εξέλαβε η Κουμουνδούρου τις δυο τροπολογίες που κατέθεσε ο Γ. Βρούτσης λίγο πριν την ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου που η κυβέρνηση έφερε στη βουλή.  Η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να κάνει σαματά και παράλληλα θεαματική έξοδο από τη Βουλή. Ο υπουργός Εργασίας τής έδωσε το άλλοθι να καταγγείλει την κυβέρνηση  για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων με παράλληλο «κλείσιμο του ματιού» στον ΣΕΒ και την εργοδοσία. Η κατάργηση της προϋπόθεσης του «βάσιμου λόγου απόλυσης» ήταν βούτυρο στο ψωμί του Τσίπρα για να βγει στα «κάγκελα». Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ανέλπιστο δώρο και περιμένουν αυτά που έχουν υπολογίσει και που θα βάλουν δύσκολα στο αφήγημα Μητσοτάκη.

Πήρε… ύψος ο Άγιος Μύρωνας

Πήρε… ύψος ο Άγιος Μύρωνας

Κόσμος και λαός στο διήμερο πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα για τον εορτασμό του πολιούχου του. Μάλιστα, την παραμονή της γιορτής στο κρητικό γλέντι του πανηγυριού βρέθηκαν και δύο διεθνείς μπασκετμπολίστες που βρίσκονται στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο των φιλικών προετοιμασίας της εθνικής ομάδα για το Παγκόσμιο. Ο λόγος για τον  Γιάννη Μπουρούση και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

Οι Μπουρούσης και Βασιλόπουλος έτυχαν θερμής υποδοχής και πολύς κόσμος έσπευσε να φωτογραφηθεί μαζί τους και να πάρει ένα αυτόγραφο.

ΙΧ στη Δικαιοσύνης, από πότε;

ΙΧ στη Δικαιοσύνης, από πότε;

Τι έγινε, βρε παιδιά, δόθηκε στην κυκλοφορία η Δικαιοσύνης και δεν το καταλάβαμε; Τις τελευταίες ημέρες τη διασχίζουν πολλά ΙΧ που περνάνε ανενόχλητα, καθώς έχουν κάνει στην άκρη τις «νερομπανιέρες» που είχε τοποθετήσει ο εργολάβος κατά την εκτέλεση του έργου ή και τις ξύλινες ζαρντινιέρες που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια. Για να μην ξεφύγει το πράγμα, καλό είναι να το προλάβουν νωρίς, εκτός και να έχουν αλλάξει γνώμη και η Δικαιοσύνης θα κυκλοφορείται απ’ όλα τα οχήματα…

Στο εφτάζυμο ή στους χοχλιούς;

Στο εφτάζυμο ή στους χοχλιούς;

Κάθε χρόνο το Σάββατο που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου το ίδιο δίλημμα. Πού να πρωτοπάει κανείς; Στη Γιορτή Εφτάζυμου στην Κασταμονίτσα ή στη Χοχλιδοβραδιά στο Ίνι, δίπλα στο μικρό φράγμα;  Η πρόκληση είναι εξίσου δελεαστική και η μόνη διέξοδος είναι να περάσεις και από τα δύο. Και από την εκδήλωση του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κασταμονίτσας και από την εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ινίου- Μοναστηρακίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αρκάδεια 2019». Πέρα από τα νόστιμα εδέσματα, και οι δύο εκδηλώσεις συνοδεύονται από κρητικά γλέντια.

 

Ορκωμοσία

Τη  Δευτέρα 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Εκτός από τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, την ίδια μέρα θα ορκιστούν και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων. Υπενθυμίζεται ότι 4 ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 22 Αυγούστου, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, θα γίνει η ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

 

Ο καιρός

Αν και η αύξηση της θερμοκρασίας, έστω στην ενδοχώρα και τα νότια τμήματα, δεν αποτελεί παράγοντα ανησυχίας, αυτό που πρέπει να σημειωθεί και πάλι για το Σαββατοκύριακο είναι η ενίσχυση των βορείων ανέμων, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα.

Οι άνεμοι θα προκαλέσουν μεν ένα υψηλό κυματισμό στα βόρεια, αλλά η πιο ενισχυμένη έντασή τους σε τοπικό επίπεδο, στην ενδοχώρα και σε περιοχές στα νότια απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή.

Πάντως για την επόμενη εβδομάδα, τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία προμηνύουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, σε όλες τις καιρικές παραμέτρους, για το νησί μας.

 

Λογοκρισία;

Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) επιδιώκει την επιβολή λογοκρισίας στους εργαζόμενους του Υπουργείου, καθώς στο εξής κανείς εργαζόμενος δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε «οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του» χωρίς σχετική άδεια.

 

«Σφίγγες»…

Μου αρέσει που κάποιοι εξεγείρονται τώρα λες και πριν οι αρχαιολόγοι ήταν λαλίστατοι… «Σφίγγες» ήταν ανέκαθεν. Α, και μην τα ρίχνουμε όλα στην Παναγιωταρέα, που τάχα μου την προσέλαβε η φίλη της η Μενδώνη για να ελέγξει την ενημέρωση και την επικοινωνία…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει