ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ: «Πυρπόλησαν» τη συνθήκη πυρηνικού αποκλεισμού

333

Μετά από 32 χρόνια η συνθήκη πυρηνικού αποκλεισμού (INF) μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ αποτελεί παρελθόν με την Ουάσινγκτον να αποχωρεί, καταγγέλλοντας τη Μόσχα για παραβιάσεις.

Η κατάρρευση της συνθήκης για τα τα οπλοστάσια των πυραύλων μέσου βεληνεκούς εγείρει ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ενώ στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και το NATO.

Με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF το ρωσικό Yπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί την Ουάσινγκτον να μην εγκαταστήσει στην Ευρώπη τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς που αναπτύσσει και φέρουν πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών οι ΗΠΑ υπέπεσαν σε σοβαρότατο λάθος δημιουργώντας σκόπιμα μια αξεπέραστη κρίση γύρω από την συνθήκη για τα πυρηνικά.

Παράλληλα, η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως ακολουθούν πολιτική που αποβλέπει στην καταστροφή όλων των διεθνών συμφωνιών που δεν τις εξυπηρετούν, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες που θα φέρουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της διεθνούς ασφάλειας.

ΝΑΤΟ: Το αίτημα δεν είναι αξιόπιστο

Απάντηση στη Μόσχα έστειλε το NATO, μέσω του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαρακτηρίζει «μη αξιόπιστο» το ρωσικό αίτημα, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους.  «Αυτή δεν είναι μια αξιόπιστη προσφορά γιατί η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους εδώ και χρόνια.

Υπάρχει μηδενική αξιοπιστία στην προσφορά ενός μορατόριουμ για πυραύλους που ήδη αναπτύσσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχουν νέοι πυρηνικοί πύραυλοι των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι», σημείωσε.

Ο γ.γ της Συμμαχίας, πάντως, επισήμανε ότι «δεν θα κάνουμε ό,τι κάνει η Ρωσία. Δεν θα μπούμε σε νέα κούρσα εξοπλισμών και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αναπτύξουν νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη. Αντιθέτως θα αυξήσουμε τα συμβατικά όπλα».

Αποχώρησαν καταγγέλλοντας

Νωρίτερα, ο Μάικ Πομπέο επιβεβαίωσε κι επισήμως την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη διμερή συμφωνία.

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο XV της συνθήκης τίθεται σήμερα (χθες) σε ισχύ επειδή η Ρωσία δεν επανήλθε στον πλήρη και εξακριβωμένο σεβασμό» της συνθήκης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Μπανγκόκ όπου μετέχει σε περιφερειακή σύνοδο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει