Ανάβαση και εσπερινός στην κορυφή “Αφέντης”

429

Κυκλική απογευματινή/νυχτερινή πεζοπορία, με ανάβαση στη κορυφή “Αφέντης” της Δίκτης, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Λασιθιώτικης οροσειράς, διοργανώνει για τα μέλη του ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου την ερχόμενη Δευτέρα 5 Αυγούστου. Τα μέλη του περιγράφουν τα εξής «Θα ανηφορίσουμε προς την κορυφή από χωματόδρομο και μονοπάτι, στη περιοχή ανάμεσα στη Σύμη και στα οροπέδια Λαπάθου και Ομαλού.

Η πεζοπορία μας ξεκινά από την περιοχή ‘Στάνη Βοσκού’ (υψόμετρο 1700μ. περίπου) και μετά από ανάβαση περίπου 3 ωρών φτάνουμε στην κορυφή (υψόμετρο 2.141μ.), όπου βρίσκεται μικρό πετρόκτιστο ξωκλήσι. Απολαμβάνουμε την μαγευτική θέα, ξεχωριστά εντυπωσιακή καθώς ολάκερη η Κρήτη απλώνεται μπροστά μας χρωματισμένη με τα ρόδινα χρώματα της δύσης.

Παρακολουθούμε τον εσπερινό στο πετρόκτιστο ξωκλήσι, που είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και από το ίδιο μονοπάτι επιστρέφουμε με νυχτερινή πορεία στην αφετηρία. Καταλήγουμε σε παραδοσιακή ταβέρνα στην Κάτω Σύμη, όπου απολαμβάνουμε σπιτικές συνταγές και τα καθιερωμένα συμιακά φασολάκια. Επιστρέφουμε στον Άγιο Νικόλαο αργά την νύχτα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του αρχηγού. Για την μετάβαση μας στο οροπέδιο της Λαπάθου είναι απαραίτητα αυτοκίνητα jeep 4X4, οπότε πρέπει να γίνει ο σχετικός προγραμματισμός.

Επίσης όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν πέρα από τα συνηθισμένα (ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, σακίδιο, αρκετό νερό, αντηλιακό, καπέλο, σνακ) και ζεστό αντιανεμικό μπουφάν (χαμηλή θερμοκρασία λόγω υψόμετρου τη νύχτα) και φακό (η επιστροφή θα γίνει νύχτα)». Η αναχώρηση θα γίνει από Άγιο Νικόλαο, από την οδό Καραμανλή 24 (S/M Βασιλόπουλος) στη 1:30 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αρχηγός-δηλώσεις συμμετοχής- πληροφορίες: Πάγκαλος Γιάννης (τηλ. 6948912019).

Διάρκεια πορείας: 5,5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις), 3 ώρες ανάβαση και 2,5 κατάβαση.

Μήκος διαδρομής: 9,6 χλμ.

Υψομετρική διαφορά: 880 μ. περίπου

Βαθμός δυσκολίας: 2

Όροι συμμετοχής, εξοπλισμός, πληροφορίες για την περιοχή, φωτογραφίες και βίντεο από παλιότερες πεζοπορίες στην περιοχή στο blog του Συλλόγου. Σημειώνεται πως την ερχόμενη  Κυριακή 4 Αυγούστου δεν θα γίνει πεζοπορία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει