Ε. ΚΡΑΝΙΩΤΗ: “Γιατί είναι άδικη η στοχοποίηση της Κρήτης”

Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ Σ. ΙΤΟΝ

3.272

Είναι δίκαιη ή άδικη η στοχοποίηση της Κρήτης με αφορμή την αποτρόπαιη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον;

“Λόγω επαγγέλματος παρακολουθώ ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο και θεωρώ πως είναι άδικη” λέει στην “Π” η επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Έλενα Κρανιώτη η οποία εξηγεί το γιατί.

Ερωτ: Κα Κρανιώτη, αυτό το είδος των εγκλημάτων και αυτόν τον τύπο των δραστών πόσο συχνά τον συναντάτε στη δουλειά σας;

Απ: Θα έλεγα συχνά, δεν είναι κάτι σπάνιο. Μπορείς να το συναντήσεις οπουδήποτε, σε όλο τον κόσμο.

Η κ. Έλενα Κρανιώτη, επίκουρη καθηγήτρια Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Κρήτης
“Τέτοιου είδους εγκλήματα συμβαίνουν παντού στον κόσμο, είναι άδικο να στοχοποιούν την Κρήτη” λέει στην “Π” η Έλενα Κρανιώτη

Ερωτ: Σε ποιες χώρες έχουν καταγραφεί τα  πιο ειδεχθή εγκλήματα;

Απ: Στην Αμερική έχουμε μεγάλο αριθμό ακραίων περιστατικών. Σε απομονωμένες περιοχές της χώρας έχουν αποκαλυφθεί αρκετά ειδεχθή εγκλήματα. Αναφέρω την Αμερική γιατί δίνεται μεγάλη δημοσιότητα σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις.

Όμως για παράδειγμα, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ασία, δεν γνωρίζουμε  εκεί τι γίνεται, ενώ στην Ινδία π.χ. πληροφορούμαστε ότι καταγράφονται πολλοί βιασμοί και δολοφονίες.

Η αδικοχαμένη βιολόγος Σούζαν Ίτον
Η αδικοχαμένη βιολόγος Σούζαν Ίτον

Ερωτ: Γνωρίζοντας τον τρόπο της επίθεσης κατά της Σούζαν Ίτον, τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον δράστη;

Απ: Αυτό που είπε ο ίδιος είναι ότι ήταν αποφασισμένος να προβεί σε μια βίαιη πράξη απέναντι σε οποιαδήποτε γυναίκα συναντούσε μπροστά του. Ο τρόπος που σκέφθηκε και έδρασε παραπέμπει σε μια παθολογία η οποία όμως δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, είναι αντικείμενο ψυχιατρικής διερεύνησης.

Ερωτ: Στην Κρήτη το έγκλημα αυτό θεωρείται σπάνιο. Γιατί πιστεύετε όμως ότι είναι άδικο να στοχοποιείται το νησί;

Απ: Γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος θα μπορούσε να υπάρχει και να δράσει παντού στον κόσμο. Σε ένα χωριό της Κρήτης, σ’ ένα χωριό της Αμερικής, σε μια πόλη στην Ελλάδα, κάπου στην υπόλοιπη Ευρώπη, παντού.

Ξαφνικά βγήκαν πολλοί και είπαν ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Κρήτη που είναι υποανάπτυκτη. Αυτή η στοχοποίηση με ενόχλησε, γιατί δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Και να διευκρινίσω ότι δεν μιλάω τοπικιστικά, άλλωστε δεν κατάγομαι από την Κρήτη αλλά από την Καρδίτσα .Επειδή  όμως λόγω αντικειμένου παρακολουθώ περιστατικά δολοφονιών διεθνώς, σας διαβεβαιώ ότι μπορεί να συμβούν παντού τα πάντα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει