Σε νέες περιπέτειες η Μεγάλη Βρετανία

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΤΖΟΝΣΟΝ

364

Νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας αναδείχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον και επίσημα ο διάδοχος της Τερέζα Μέι, αφού έλαβε την ψήφο 160.000 μελών των συντηρητικών στη σχετική ψηφοφορία. Η επίσημη ανακοίνωση για τη θέση του πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει σήμερα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα βρεθεί σήμερα ενώπιον της βασίλισσας η οποία και θα του αναθέσει επίσημα, την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Της ανάδειξης του Τζόνσον σε νέου ηγέτη των συντηρητικών είχε προηγηθεί η παραίτηση της υπουργού Παιδείας Αν Μίλτον.

Υπενθυμίζεται ότι ο 55χρονος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών αναμετρήθηκε για τη θέση του ηγέτη του κόμματος των συντηρητικών με τον 52χρονο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Το πλήρες όνομα του νέου πρωθυπουργού είναι Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον και γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1964.

Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2018. Διατέλεσε βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων της εκλογικής περιφέρειας του Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ μέχρι τις γενικές εκλογές του 2015 και βουλευτής της περιφέρειας Χένλεϊ από το 2001 μέχρι το 2008.

Διετέλεσε δήμαρχος του Λονδίνου από το 2008 έως το 2016. Ως μέλος του συντηρητικού κόμματος, ο Τζόνσον έχει συσχετιστεί με φιλελεύθερες πολιτικές, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από μια πλούσια βρετανική οικογένεια υψηλής τάξης και εκπαιδεύτηκε στο European School of Brussels, στο Ashdown House School και στο Eton College. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Balliol College της Οξφόρδης, όπου εξελέγη πρόεδρος του φοιτητικού κινήματος το 1986.

Η καριέρα του άρχισε από τη δημοσιογραφία, καθώς υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας The Times, από την οποία απολύθηκε όταν δημοσίευσε ψευδή είδηση.

Αργότερα έγινε ο απεσταλμένος στις Βρυξέλλες της εφημερίδας The Daily Telegraph, με τα άρθρα του να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική δεξιά της Βρετανίας.

Έγινε βοηθός εκδότη από το 1994 έως το 1999 προτού γίνει εκδότης στην εφημερίδα The Spectator από το 1999 έως το 2005. Όταν έγινε μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Henley το 2001 υπό την ηγεσία των Michael Howard και David Cameron.

Το 2015 εξελέγη βουλευτής για το Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ, αποχωρώντας από δήμαρχος.  Έγινε Υπουργός Εξωτερικών υπό την Τερέζα Μέι αλλά παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2018, ακολουθώντας την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις, που είχε ασκήσει κριτική στις μεταρρυθμίσεις της Μέι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει