Περισσότερα τα προβλήματα από τα σταφύλια στ’ αμπέλια

ΕΝΟΨΕΙ ΤΡΥΓΟΥ

756

Γενικευμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.  Σοβαρότερα όλων είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί αφού η φετινή παραγωγή σταφυλιών έχει πέσει στο ένα τέταρτο εξαιτίας των σοβαρών πληγμάτων που δέχθηκαν οι αμπελοκαλλιέργειες από τα επαναλαμβανόμενα καιρικά φαινόμενα.

Αυτό έχει ως συνέπεια, οι τιμές παραγωγού στην εσωτερική αγορά να κυμαίνονται από 1 ευρώ έως και 1,30, με τις ζητούμενες ποσότητες ωστόσο να είναι αρκετά περιορισμένες.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να αρχίσουν οι εξαγωγές, χωρίς ωστόσο κάνεις να μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον τους.

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φανεί το μέγεθος των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή από τις βροχοπτώσεις της προηγούμενης περιόδου. Τα υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας ευνοούν αρκετά την εξάπλωση περονόσπορου ειδικότερα στα αμπέλια και τα κηπευτικά.

Το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτουγειονομικού Ελέγχου μάλιστα αναφορικά με την καλλιέργεια πατάτας στο Οροπέδιο συνιστά για τις καλλιέργειες που δεν είναι πρόσφατα καλυμμένες να γίνει άμεση επέμβαση με διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα ή μείγματα αυτών με σκευάσματα επαφής. Ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας έχουν οι καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στο στάδιο του κλεισίματος.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, «συγκεκριμένα, για την καλλιέργεια της πατάτας στο Οροπέδιο Λασιθίου το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρει ότι σημειώθηκαν βροχές συνολικού ύψους 10 χιλιοστών και επικράτησαν συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας με 16 συνεχόμενες ώρες με μέση σχετική υγρασία 95% και μέση θερμοκρασία 18 βαθμούς.

«Οι παραπάνω συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση προσβολών, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο του “κλεισίματος των φυτών” και μετά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Για αυτόν τον λόγο, συνιστάται στις καλλιέργειες που δεν είναι πρόσφατα καλυμμένες να γίνει άμεση επέμβαση με διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα ή μείγματα αυτών με σκευάσματα επαφής. Ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας έχουν οι καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στο στάδιο του κλεισίματος».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει