Σε διαρκή “ομηρεία” οι δυτικές συνοικίες

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥΣ

681

«Πόσα χρόνια δίσεκτα» μετρούν στις δυτικές συνοικίες της πόλης, που βουλιάζουν στην “ομηρεία” των προβλημάτων, τα οποία γιγαντώνονται από την προκλητική εγκατάλειψη της Πολιτείας που, όπως αποδεικνύεται, χρόνια τώρα επιδίδεται σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει δεκαετίες πριν, σχέδια πόλης στον αέρα, μηδενικές υποδομές, δρόμοι αδιάβατοι, κυκλοφοριακό χάος, είναι ο καμβάς της πραγματικότητας όσων ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν μια αφόρητη καθημερινότητα.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι η Πολιτεία δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη όχι μόνο να απολογηθεί σε σχέση με τις ευθύνες της απέναντι στις αβίωτες καταστάσεις που ζουν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά και να κάνει ουσιαστικά βήματα για να αλλάξει την πραγματικότητα αυτή, με πρώτο το Δήμο Ηρακλείου που φέρει βαρύτατες ευθύνες.

«Εάν ήταν έργα βιτρίνας τα περισσότερα ζητήματα, θα είχαν λυθεί ως δια μαγείας, χρόνια τώρα, αλλά εδώ στις εργατικές συνοικίες δε νοιάζεται κανείς» λένε οι κάτοικοι της περιοχής, σχολιάζοντας δεικτικά τη διαχρονική εγκατάλειψή  τους από τη Λότζια που δείχνει να δίνει προτεραιότητα στην εντός τειχών πόλη, καταδικάζοντας στην εγκατάλειψη τις δυτικές συνοικίες.

Εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συνδικάτου Οικοδόμων, και των Συνταξιούχων ΙΚΑ, καταβάλλουν μεγάλο αγώνα προκειμένου να αναδείξουν τα θέματα αυτά και να ενεργοποιήσουν τους κατοίκους της περιοχής προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις οι ίδιοι για τα προβλήματα αυτά, τα οποία στην πράξη έχει αποδειχτεί δε λύνονται δια της αντιπροσώπευσης.

 ο κ. Κώστας Κελεσής
Είναι κρίσιμο ζητούμενο οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν λύσεις για τα προβλήματα του τόπου τους, τονίζει ο κ. Κώστας Κελεσής

Όπως χαρακτηριστικά  περιγράφει στην «Π»  ο κ. Κώστας Κελεσής, η υποβάθμιση και η εγκατάλειψη των δυτικών συνοικιών έχει δημιουργήσει βαθύτατα προβληματικές καταστάσεις που συνεχώς οξύνονται.

Τις βροχερές μέρες υπάρχουν δρόμοι που είναι αδιάβατοι και οι άνθρωποι δεν μπορούν να περπατήσουν αφού το νερό φτάνει μέχρι τον αστράγαλο.

Η έλλειψη σωστά κατασκευασμένων δρόμων, η σήμανση, ο φωτισμός, η κυκλοφοριακή οργάνωση, δηλαδή, ό,τι πιο βασικό και στοιχειώδες μπορεί να σκεφτεί κάποιος για την σύγχρονη καθημερινότητα ενός πολίτη, για τους κατοίκους των δικτυών συνοικιών είναι ανύπαρκτα.

Εκτός όμως από την έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών υποδομών, υπάρχουν δεκάδες άλλα ζητήματα που δείχνουν τα μεγέθη της εγκατάλειψης της περιοχής, που στερείται δίκτυα, έργα υποδομής κοινόχρηστους χώρους.

Ανάμεσα σε αυτά είναι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το βιολογικό καθαρισμό όπου ζουν δεκάδες εργαζόμενοι και είναι υποχρεωμένοι να κρατούν κλειστά τα παράθυρά τους λόγω της αφόρητης δυσοσμίας. Άνθρωποι, που γυρίζουν κατάκοποι από τη δουλειά τους, δεν μπορούν να καθίσουν στο μπαλκόνι τους, καθώς οι μυρωδιές του βιολογικού δημιουργούν μια απίστευτη κακοσμία την οποία κανείς δεν μπορεί να αντέξει.

Ο ίδιος τονίζει, ότι παρά το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν επισημανθεί στη ΔΕΥΑΗ, μέτρα δεν έχουν ληφθεί. Ο κ. Κελεσής σημειώνει ότι το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης είναι οξύτατο στην περιοχή ενώ την ίδια στιγμή τα σχέδια πόλης έχουν βαλτώσει.

Όπως εκτιμά, αυτό είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή που καταδικάζει τον κόσμο σε μια κατάσταση “ομηρείας” και τον αναγκάζει να πληρώνει ξανά και ξανά, για να διασφαλίσει τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη που τα έχει ήδη πληρώσει και μάλιστα πολύ ακριβά. Είναι ένας αφόρητος εγκλωβισμός στον οποίο ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει και να διεκδικήσει άμεσες λύσεις.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και μια εξαετία, έχει μπει ταφόπλακα στο σχέδιο πόλης στην περιοχή ΤΕΙ Εσταυρωμένος, γεγονός που αλληλοεπιδρά και με το ότι δεν προχωρούν βασικά αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα να εγείρονται μείζονα ζητήματα για την πολιτική προστασία των δυτικών συνοικιών.

Το σχέδιο πόλης, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ηρακλείου, εξακολουθεί να παραμένει στα αζήτητα παρά το γεγονός ότι επισήμως το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έχει αποφασίσει την επαναπροκήρυξή του.

Επισήμως δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για το πότε και εάν θα προχωρήσει η ανάθεση της σχετικής μελέτης, που συνδέεται άρρηκτα με αντιπλημμυρικά έργα τα οποία παραμένουν σχέδια επί χάρτου, με αποτέλεσμα το Ηράκλειο να παραμένει πόλη  ανοχύρωτη και να παίζονται ανθρώπινες ζωές κορώνα γράμματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει