Το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

193

Επίσκεψη στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας  στο Ηράκλειο οργάνωσε για τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας, το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ. Μέλη και προσωπικό είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 55 αρχαίες ελληνικές τεχνολογικές ανακατασκευές που εκτίθενται στο αξιόλογο νεοσυσταθέν μουσείο.

Η Ξανθίππη Κοντογιάννη και η Βέρα Σαρόγλου ξενάγησαν και κατέδειξαν με διαδραστικό τρόπο τις κατασκευές αυτές που στηρίζονταν στις προχωρημένες για την εποχή τους γνώσεις της υδραυλικής, της ναυτικής, της πολεμικής τεχνολογίας καθώς και της αστρονομίας, της μεταλλουργίας και των τηλεπικοινωνιών.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθούν το “ρομπότ” υπηρέτρια του Φίλωνος, οι “ανυψωτικές μηχανές” και το “υδραυλικό ρολόι” του Αρχιμήδη, ο “κινηματογράφος” και η “πυροσβεστική αντλία” του Ήρωνος, ο “αναλογικός υπολογιστής των Αντικυθήρων” και το “ξυπνητήρι του Πλάτωνος”.

Τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή του ελληνικού πολιτισμού και να παίξουν παιχνίδια όπως  το (Ο)στομάχιον του Αρχιμήδη (το πρώτο παζλ της ιστορίας), την Τριάδα (τρίλιζα) και την Εννεάδα, τον ελληνικό άβακα (αριθμομηχανή) και πολλά άλλα.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ευχαριστεί θερμά τον υπεύθυνο κ. Θωμά Πετράκη για τη δωρεάν φιλοξενία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει