Ζητούν δεσμεύσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις απο πρωθυπουργό και βουλευτές

427

Στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και όλους τους βουλευτές απευθύνεται το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για το θέμα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Στην επιστολή, που αποστέλλεται, παρατίθενται τα γεγονότα σε σχέση με το ότι η αρμόδια επιστημονική υπηρεσία του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Κοινοβουλίου, κληθείσα από το κόμμα «Die Linke» να λάβει θέση επί του θέματος, μετά την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης από την ελληνική κυβέρνηση (4.6.2019), αποφάνθηκε ότι, παρά τα όσα ανυπόστατα και προκλητικά διακηρύσσει η γερμανική κυβέρνηση, το θέμα των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας δεν έχει κλείσει!

Αντίθετα, κατά γενική ομολογία, οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι απαράγραπτες και το ζήτημα παραμένει ανοικτό και επίκαιρο. Το Συμβούλιο αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη διατύπωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου, οι ελληνικές αξιώσεις είναι «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

«Με βάση τα παραπάνω και με την ευκαιρία της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης καλούμε, ιδίως, τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και τους πολιτικούς αρχηγούς, να θέσουν το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών κατά τις ομιλίες τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση όπου και προστίθεται:

«Καλούμε, επιπλέον, την κυβέρνηση, «να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019, που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία.

Καλούμε, τέλος, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κ. Τασούλα, να υλοποιήσει την απόφαση για τη συγκρότηση μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και να στηρίξει με κάθε μέσο την εθνική αυτή υπόθεση».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει