Η ζωντανή ελπίδα της καινούργιας μέρας

104

“Δεν είναι φόνος, πες μου, και χειρότερο από το φόνο να παραδίδεις τους φτωχούς στην πείνα;” (Χρυσόστομος)

Στην πατρίδα μας ο πονεμένος και προδομένος λαός σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση αλλάζει κυβέρνηση. Απορρίπτει αυτούς που με την ψήφο του ανεβάζει στους θρόνους. Αυτό σημαίνει πως απογοητεύεται από αυτούς που ψηφίζει. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές και εθνικές κέρδισε η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης έγινε στο όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος”.

Αυτό χαροποίησε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτή την επίκληση, ακόμη και για τους αρνητές, εκφράζει την κοινωνικότητα, την κοινωνία των προσώπων και των ομαλή συμβίωση με τους συνανθρώπους. Είναι προτροπή στους πλίτες για πολιτική και κοινωνική συνεννόηση. Για λληλεγγύη, ειρηνική πορεία και εθνική ενότητα. Η Αγία Τριάδα, ο Θεός μας, είναι η άριστη κοινωνικότητα, η αγάπη και η ελευθερία.

Η δημοκρατία πηγάζει από τη λαϊκή κυριαρχία. Δεν είναι μόνο διαδικασία εκλογής των αρχόντων αλλά προπαντός έκφραση ισοτιμίας και ελευθερίας των πολιτών. Τη λαϊκή κυριαρχία, θεμέλιο της δημοκρατίας, που απορρίπτει ακόμη και αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων προβάλλει και κηρύσσει η ορθόδοξη πίστη μας. Οι πολίτες είναι εικόνες του Θεού της αγάπης. Εικόνες της Αγίας Τριάδος. Ο ίδιος ο Χριστός τους αποκαλεί αδελφούς και φίλους.

Η ορκομωσία στο όνομα της Αγίας Τριάδος σημαίνει αλληλεγγύη, συνεννόηση και συμπόρευση. Σημαίνει πως όλοι οι νόμοι πρέπει να έχουν στόχο την αγάπη και ισοτιμία των προσώπων όπως συμβαίνει στα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνει “ουδετερόθρησκο κράτος”. Η πλειοψηφία του λαού αντέδρασε. Είναι οι άνθρωποι με τη φλόγα της πίστης και πατρίδας. Οι άνθρωποι που αγρυπνούν και προσεύχονται. Αυτοί που αλλάζουν πορείες και νοοτροπίες επικίνδυνων και άθεων πολιτικών.

Όλοι οι νικηφόροι αγώνες της πατρίδας μας έγιναν για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Αυτό γνωρίζουν καλά οι εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί και θέλουν να εξαφανίσουν αυτά τα στηρίγματά μας. Το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος μας ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασικό στόχο και αποστολή του κράτους. Εχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων. Την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης και διάπλασής της σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. Ο Οδυσσέας Ελύτης θεωρούσε την παιδεία το αποτελεσματικότερο “εργαλείο” για να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας μας.

Ενώ αυτά λέει το Σύνταγμά μας για την παιδεία, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν ανεξίθρησκο και ουδετερόθρησκο σχολείο. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Σκοπός της παιδείας είναι να διαπλάθει ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες και όχι καλούς Χριστιανούς. Αυτά ανήκουν σε θεοκρατικά καθεστώτα ή γίνονταν επί Χούντας “(εφημ. Η ΑΥΓΗ 27-9-2016). Όλα δείχνουν προσπάθεια να αποκοπούν οι νέοι μας από την ορθόδοξη παράδοσή μας. Τον ορθόδοξο λόγο, τους αγίους και ήρωες της πίστης και πατρίδας μας. Οι εχθροί θέλουν μετά την οικονομία και την ηθική μας εξαθλίωση. Είναι χρέος να αποτρέψουμε αυτά τα σκοτεινά σχέδια που κατά τον καθηγητή κ. Κονιδάρη, εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών “πλήττουν βάναυσα την θρησκευτική ιδιοπροσωπεία του ελληνικού λαού (Εφημ. ΤΟ ΘΕΜΑ 20-10-2016).

Επήγα πάλι στους φίλους μου τους αγίους, γράφει ο Μακρυγιάννης, άναψα τα κανδήλια τους, ελιβάνισα, σκούπισα τα δάκρυά μου και τους είπα: “Δεν βλέπετε που θέλουν να κάμουν την Ελλάδα παλιόψαθα; Βοηθήστε γιατί μας παίρνουν οι μισέλληνες και άθρησκοι ό,τι πολύτιμο έχουμε”.

Όταν κυβερνούν την πατρίδα μας πραγματικοί ηγέτες, οι Έλληνες κάνουν θαύματα. Δείχνουν τον πλούτο των αρετών τους. Την αγάπη, εντιμότητα, φιλότιμο, θάρρος, πολιτισμό και πνευματική θυσία. Οι πρόσφατες διπλές εκλογές ζωντάνεψαν αυτή την πίστη και ελπίδα που έχει φυτέψει μέσα μας η Ορθοδοξία. Ο νέος πρωθυπουργός δείχνει προσανατολισμό διαλόγου και δουλειάς. Πρέπει να σταματήσει η πόλωση στις συζητήσεις της Βουλής και τους δημόσιους διαλόγους. Ο κάθε αντίπαλος δεν πρέπει να απορρίπτει όλα όσα προτείνει ο άλλος γιατί έτσι δεν φτάνουμε ποτέ στην αλήθεια ούτε σε αυτά που πρέπει να κάνουμε για το λαό.

Ο κ. Τσίπρας στις δύο -τρεις εβδομάδες προ των εκλογών περιόδευσε την Ελλάδα και κατήγγειλε όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης αποκλειστικά υπεύθυνους για το κατάντημα της χώρας. Μόνο τον εαυτό του παρουσίασε έντιμο και αλάθητο. Ο σοφός λαός έδωσε την απάντηση. Ας προσέξει και ο κ. Μητσοτάκης στους δύσκολους αγώνες του στίβου. Πορτεραιότητα στους φτωχούς και πεινασμένους. Στη συμφιλίωση και συμπόρευση. Σύμμαχοί του θα ‘ναι οι ασυμβίβαστες και ελεύθερες συνειδήσεις που μαζί του θα φέρουν την αλλαγή. Είναι ντροπή να ‘μαστε περίγελοι και τελευταίοι στην Ευρώπη. Ντροπή μας να το βάζουμε στα πόδια, να ‘μαστε δειλοί και να μην δίνουμε τη μάχη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει