ΑΜΠΕΛΙΑ: Ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις

1.075

Δεν αποζημιώνει κατ’ αρχάς τους αμπελουργούς για τις πρόσφατες βροχοπτώσεις ο ΕΛΓΑ όπως αφήνει να εννοηθεί σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με βάση την ένταση και τη διάρκεια των βροχοπτώσεων δεν θεωρείται πιθανή η πρόκληση άμεσης ζημιάς, ωστόσο τονίζεται πως εφόσον διαπιστωθούν ζημιές που καλύπτει ο ΕΛΓΑ, ασφαλώς και θα δοθεί σχετική έγκριση για την υποβολή δηλώσεων.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρεται:

«Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 17/7/2019 δημιούργησαν συνθήκες αυξημένης σχετικής υγρασίας και διυγράνσεων μεγάλης διάρκειας, που ευνοούν την προσβολή των σταφυλιών από ασθένειες

. Οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται, συμβουλευόμενοι τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων και τους αρμόδιους γεωπόνους, προκειμένου να προστατέψουν την παραγωγή τους.

Με βάση το ύψος και τη διάρκεια των βροχοπτώσεων και το στάδιο ωρίμανσης των σταφυλιών, δεν θεωρείται πιθανή η πρόκληση άμεσης ζημιάς (σκάσιμο ραγών) στα σταφύλια.

Παρ όλα αυτά τα στελέχη και οι γεωπόνοι του υπ/τος Ηρακλείου διενεργούν συνεχείς επισημάνσεις από 17/7/2019 και εφόσον διαπιστωθούν ζημιές καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α, θα δοθεί η έγκριση για υποβολή δηλώσεων ζημιάς».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει